06 / 05 / 2024

Validebağ'da yapılacak otopark için çalışmalar başlatıldı!

Validebağ'da yapılacak otopark için çalışmalar başlatıldı!

1.derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu'nda otopark çalışması için alanda iş makineleri çalışmaya başladı. Validebağ Gönüllüleri, SİT alanında yapılan çalışmaya karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itiraz edeceklerini açıkladı.



1.derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu'nda otopark çalışması için alanda iş makineleri çalışmaya başladı. Validebağ Gönüllüleri, SİT alanında yapılan çalışmaya karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itiraz edeceklerini açıkladı. Yetkililer "onaylanan projeyle yapılan proje aynı mı ondan emin olamıyoruz. Şu ana kadar proje dışı pek çok şey yapıldığından şüpheliyiz. Koruma Kurulu'na sunulan projeyle yapılan iş aynı mıdır, bunu deneüeyemiyoruz. Mevcut otoparkı iki katından da fazlasına büyütecek bir çalışma yapılıyor alanda. Toprak alana demirli beton ve üzerine taş döşeniyor. Bu çalışma toprağı tamamen öldürür. Otoparkın bu kadar büyütülmesi ise gereksiz. Bu otoparkın büyütülmesi alanın daha da yapılaşmaya açılacağı varsayımıyla yapılıyor. Bu nedenle bu çalışmaya karşı çıkıyoruz, itiraz edeceğiz" dedi. 


İKİNCİ BÜYÜK YEŞİL ALAN 


İstanbul'un Anadolu yakasındaki ikinci büyük yeşil alan olan 354 bin metrekarelik Validebağ Korusu'nun mülkiyeti Hazine'ye, kullanım hakkı ise Milli Eğitim Bakanlığı'na ait. 1999 yılında 1.derecede doğal SİT alanı ilan edilen koru arazisi yıllardır yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. Üsküdar Belediyesi'nin doğal sit alanı olan bu koruya yapmayı planladığı park projesi koruda yapılaşma öngörürken, bu projenin dışında koru alanında devam eden inşaat çalışmaları da endişe yaratıyor. Otoparkın büyütülmesi ise devam eden öğretmenevi çevre düzenleme proojesi inşaatı kapsamında yapılıyor. 


1. derece doğal SİT alanı olan Validebağ Korusu'ndaki otoparkın iki kat büyüklüğüne çıkarılması için iş makineleri alanda çalışmaya başladı. Korudaki tarihi Validebağ Adile Sultan Kasrı Öğretmenevi'nin çevre düzenleme projesi kapsamında yapılan çalışma ile yaklaşık 3,5 dönümlük alanın demirli beton ve taş döşenerek otopark yapılması planlanıyor. 


Koru arazisine mıcır dökülüp, alan beton dökümüne hazır hale getirilirken bölgeye giden Validebağ Gönüllüleri pek çok ağacın köküne zarar verecek şekilde alanda kepçe kullanıldığını fark etti. Dernek, doğal SİT alanını betonlaştıran çalışmaya karşı korunun kullanım hakkını elinde bulunduran İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvuracak. Otoparkın büyütülmesine ve toprağın betonla kaplanmasına itiraz edilecek. Söz konusu çalışma için Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu'ndan ise izin alındığı belirtiliyor. 


YAPILAŞMA TEHDİDİ VAR 


Validebağ Gönüllüleri Derneği Başkanı Arif Belgin "Çevre Düzenleme projesi kapamındaki projeye eklemeler yapılmış. Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun onayı olduğu söyleniyor. Ancak VALİDEBAĞ Korusu'nda dün forum düzenleyen Validebağ Gönüllüleri, park forumları ve kent hakkı savunucuları otopark alanına döşenen demirleri kaldırdı. 


Birgün


Geri Dön