23 / 11 / 2024

Van'a 5 milyar TL kaynak aktarılacak, tekstilkent kurulacak!

Van'a 5 milyar TL kaynak aktarılacak, tekstilkent kurulacak!

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'ın ekonomik ve sosyal acıdan kalkındırılması için 5 milyar liralık kaynağın aktarılması gerektiğini kaydetti




Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van ve bölgesinin ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmasını sağlamak için izleyecekleri yol haritasına ilişkin ipuçlarını açıkladı. Yılmaz, Van'a tekstilkent kurulacağını, Bangladeş ile Mısır'a giden tekstil ve konfeksiyon üreticilerinin Van'a yatırım yapmasını sağlayacaklarım belirterek, "Bangladeş'e, Mısır'a giden çok sayıda firma var. Oraya gideceklerine Van'a gelsinler" dedi. Yılmaz, İran'a açılan Kapıköy-Razi kapısının karayoluna açılacağını da kaydetti. Van'ın kalkındırılması için toplam 5 milyar liralık kaynak aktarılması planlanıyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Van'da gerçekleştirilen 'Deprem Sonrası Kalkınma Programı Genişletilmiş İstişare Toplantısı'nın değerlendirme toplantısına katıldı. Bakan Yılmaz, gerek deprem gerekse deprem sonrasında bugüne kadar bölge için gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Deprem sonrasında da bölgeyle yakından ilgilendiklerini kaydeden Yılmaz, "Depremin yaralarının büyük oranda sarılmış olduğunu söyleyebiliriz" dedi. 30 bine yakın konteynır şehrin oluşturulduğunu dile getiren Yılmaz, 150 bin vatandaşın şu anda hayatım konteynırlarda devam ettirdiğini belirtti. Çadırda yaşayan çok az sayıda insan kaldığına dikkat çeken Yılmaz, Vanlıların gelecek kışı kalıcı konutlarda geçireceğini belirterek, "Bunun için tüm kaynaklar seferber edilmiş durumda. Bütçede harcanmamış bütün kaynaklar AFAD'a tahsis edildi. 2,3 milyarlık kaynak tahsis ettik. Yatırımlar gerçekleştikçe bu miktar daha da artacak" dedi.
 
"Komşularla ticaret yapmadan bölge gelişemez"
Turizmin bölge için önemli bir sektör olduğunun altını çizen Yılmaz, bunun yanı sıra komşularla olan ticaretin arttırılması gerektiğini vurguladı. Bu doğrultuda yeni kanalların açılması gerektiğini söyleyen Yılmaz, İran ile demiryolu bağlantısı olan Kapıköy - Razi kapısını karayoluna açmak için çalışmalarının olduğunu dile getirdi. İran'daki altyapı problemlerinin çözülmesi ile kapının ağır vasıtalara da açılacağını bildiren Yılmaz, Hakkari'de Esendere kapısının modernizasyonunun da önemli olduğunu söyledi. "Komşularla ticaret yapmadan bu bölgelerin arzu ettiğimiz şekilde gelişmesi mümkün değil. Buna Azerbaycan ve Irak da dahil" diyen Yılmaz, bölge için önemli olan bir başka sektörün tarım ve hayvancılık olduğunu daha büyük ölçekli, profesyonel ve rekabetçi işletme yapılarının kurulması gerektiğini söyledi.
 
Tekstilkent planlıyoruz
Bölgedeki genç nüfusu dikkate alarak Tekstilkent' adı altında bir proje tasarladıklarını açıklayan Yılmaz, "Detayları belli değil fikir düzeyinde. Belli bir saha belirleyip tekstil konfeksiyon firmalarının bu bölgede daha fazla yatırım yapacakları bir ortam oluşturmak istiyoruz" dedi. Yeni teşvik sisteminin bu çalışmaları gerçekleştirme konusunda önemli bir altyapı oluşturacağını belirten Yılmaz, "Yürekten inanıyorum bu bölge depremden önceki durumundan çok daha iyi duruma gelecek" diyerek bu zamana kadar atılan adımların yeni teşvik destek unsurlarıyla birleşmesinin bölgenin ekonomik kalkınma sürecini destekleyeceğini kaydetti.

Van'a 5 milyar liralık kaynak
Bakan Yılmaz, toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bölgeye 2,3 milyarlık bir kaynağın aktarıldığını hatırlatan Yılmaz, bu kaynağın şu ana kadar 1,2 milyar lirasının kullanıldığını söyledi. Ancak yapılan toplam harcamaların 2,3 milyarın üstüne çıkacağını belirten Yılmaz, Yüzüncü Yıl Üniversitesi için 130 milyon liralık ek ödenek çıkardıklarını ve bunun 2012 yılı içinde harcanacağını belirtti. İstişare toplantısında Van'ın kalkındırılması için toplam 5 milyar liralık kaynak kullanımı öngörüldü.

Tekstilkent projesi ile üretici Bangladeş'e değil Van'a gidecek

Gazetecilerin sorusu üzerine Van'a kurulacak olan Tekstilkent projesinin detaylarının henüz belli olmadığını söyleyen Yılmaz, "Burayı bir organize sanayi bölgesi, ihtisaslaşmış bir sanayi bölgesi gibi düşünün. Bunun belli altyapılarını kamu olarak biz sağlayacağız. Yatırımcının maliyetini azaltan uygun yatırım ortamı sunan fiziki imkanlar sağlayacağız. Birtakım atölyeler, binalar yapacağız. Yatırımcı da daha düşük maliyede gelip üretim yapacak" dedi. Sektörde daha rekabetçi üretim yapmak amacıyla Bangladeş'e, Mısır'a giden birçok firma olduğunu kaydeden Yılmaz, "Oraya gideceklerine bu bölgelerimize gelsinler" dedi. Yeni teşvik sisteminde bu amaç için özel bir paket olup olamayacağına ilişkin soru üzerine Yılmaz, mevcut teşvik sisteminde bölgesel boyutu güçlendirdiklerini, bu durumun aynen devam edeceğini hatta daha da güçleneceğini dile getirdi, Yılmaz, yeni teşvik sisteminin cari açığı azaltmanın yanı sıra bölgesel dengesizlikleri de gidereceğini vurguladı.

'Van ve bölgesinde daha çok kredi kullanılacak'
Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (DAKA) Yönetim Kurulu Toplantısı'nda konuşan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, bölgede tespit edilen en önemli sorunların başında KOBİ'lerin kredilerden yeterince faydalanamaması olduğunu belirterek, hükümetin bu konuda hızlı bir şekilde gerekli tedbirleri aldığını dile getirerek Resim Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla KOBİ'lerin Kredi Garanti Fonu'nda daha elverişli koşullarda yararlanmasının önü açıldığını söyledi.

Bugüne kadar 502 işletmenin 100 bin liralık, 405 işletmenin ise 30 bin liralık krediden yararlandığını dile getiren Yılmaz, toplamda 62 milyonluk bir kredinin verildiğini söyledi. Bölgenin büyük işadamlarıyla Ankara'da bir toplantı daha gerçekleştireceklerini açıklayan Yılmaz, "Buraya büyük ölçekli yatırım yapacak işadamlarıyla istişare yapacağız. Onların bizden beklentilerini öğreneceğiz" dedi. Bu istişare toplantılarında turizm, tarım ve hayvancılık, hizmet sektörü, sınır ticareti gibi konulara ağırlık vereceklerini kaydeden Yılmaz, "Esas hedefimiz, üretken yatırımları, istihdamı, katma değeri ve ihracatı artırmak" dedi.
 
Özüm ÖRS/Dünya


Geri Dön