28 / 04 / 2024

Diyarbakır Sur 5 milyar TL'ye yeniden inşa edilecek!

Diyarbakır Sur 5 milyar TL'ye yeniden inşa edilecek!

Tarihi dokusu korunarak Sur’u yeniden inşa etme planı için 5 milyar TL yatırım yapılacak. İspanya’nın Toledo, Hırvatistan’ın Dubrovnik şehri en önemli modeller olarak öne çıktı.



Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Sur ‘Toledo gibi olacak’ dedikten sonra çalışmalar hız kazandı. Diyarbakır’da yeniden başlatılacak inşa sürecinde Sur’u, Toledo şehrine çevirecek ekip gerekli hazırlıkları yapıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 3-4 kişilik ekip İspanya’nın Toledo şehrine giderek incelemelerde bulunacak. Toplamda 4-5 milyar liralık yatırımın yapılması planlanan Sur için öncelikli olarak Toledo incelenecek. Ardından Sur’a benzerliği ile dikkat çeken 7-8 şehir daha mercek altına alınacak. Uzmanlar Sur’un, Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrine daha fazla benzediği için Toledo’dan sonra öncelikli alternatifler arasında yer aldığını belirtiyor. İncelemelerin tamamlanmasının ardından yeni model kesinlik kazanacak.


Sur’u koruma amaçlı imar planları yapılacağının söyleyen yetkililer, “Sadece 1.213 tane tescilli bina var. Tüm tarihi ve kültürel değere sahip olan eserlerin korunması öncelikler arasında yer alıyor. Restorasyon yapılacak binalarda kullanılacak malzemelerde tarihi dokuyu yansıtacak” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da, “TOKİ’nin yapacağı konutlar, Sur’un dışında” diyerek tarihi dokunun korunacağını söylemişti.


BİNALARA SUR AYARI


Sur’da gerçekleştirilecek yeniden inşa sürecinde dönüşüm 1 milyon 870 bin metrekarelik alanda gerçekleştirilecek. Koruma amaçlı imar planının hazır olduğu projenin tüm unsurlarıyla hayata geçmesi için çalışmalar sürüyor. Yapılacak binaların yüksekliği fazla olmayacak. Hiçbir binanın yüksekliği tarihi surların üzerine çıkamayacak. Vatandaşa evlerinin kamulaştırılması karşılığında rayiç bedel üzerinden ödeme yapılacak. Ancak belirlenecek rakam bölgede çatışmalar başlamadan önceki değere göre hesaplanacak.


Star


Geri Dön