16 / 05 / 2024

Van'da yapılan bağışlarla anaokulu açıldı!

Van'da yapılan bağışlarla anaokulu açıldı!

Van Valisi Münir Karaloğlu, İstasyon Mahallesi"ndeki Mustafa Kemal İlköğretim Okulu bahçesinde yaptırılan Van Eğitim Derneği Anaokulunun açılış töreninde, 7 yıllık süreçte kentte yapılan eğitim yatırımlarına değindi



Van Eğitim Derneğine yapılan bağışlarla 500 bin lira harcanarak inşa ettirilen 5 derslikli anaokulu, törenle açıldı. Van Valisi Münir Karaloğlu, İstasyon Mahallesi"ndeki Mustafa Kemal İlköğretim Okulu bahçesinde yaptırılan Van Eğitim Derneği Anaokulunun açılış töreninde, 7 yıllık süreçte kentte yapılan eğitim yatırımlarına değindi. Van"da eğitim adına önemli yatırım ve atılımların yapıldığına dikkati çeken Karaloğlu, 2003 yılında 5 anaokulunun bulunduğu kentte şu anda 35 anaokulu ile eğitim verildiğini söyledi. Boş binaların hiçbir anlam ifade etmeyeceğini, içlerinin öğretmen ve öğrencilerle, dokümanlarla doldurulması gerektiğini bildiren Karaloğlu, yaptıkları çalışmayla 5 yaş grubu çocukların okullaşmasında yüzde 80"lere ulaşıldığını kaydetti.

Karaloğlu, orta öğretimdeki okullaşma oranınında Türkiye ortalamasının altında olduklarını, nüfusun yüzde 50"sinin köylerde yaşamasından dolayı orta öğretimde okullaşmada sorun yaşandığını dile getirdi.

Sorunun çözümü için geçen yıl başlatılan orta öğretimde taşıma programının bu yıl da devam edeceğini anlatan Karaloğlu, şöyle konuştu: 'Orta öğretimde pansiyon sayısını artırarak, köydeki çocuklarımızı şehir merkezine taşıyıp okullaşma problemini çözmeye çalışıyoruz. Bugün burada açılışını yaptığımız anaokulu, eğitim seferberliğimize, gayretlerimize önemli bir katkı olmuştur. Biz biliyoruz ki bütün sorunlarımızın altında eğitim sorunu var ve bu sorunu çözmenin temelinde de okul öncesi eğitim var. Okul öncesi eğitimi çözmeden, problemimizi aşmadan eğitimdeki kalitemizi artırma şansımız da yok.' Van"daki çocukların büyük çoğunluğunun anadilinin Kürtçe olduğuna değinen Karaloğlu, 'Bu çocuklarımıza anadillerini unutturmadan eğitim dilimiz olan Türkçeyi de çok iyi şekilde öğretmemiz gerekir. çünkü bu çocuklarımız, yarın SBS, üniversite ve iş bulma sınavlarında diğer akranlarıyla yarışacak. Onların dezavantajlı durumda olmaması için çocuklarımıza ana sınıfında bunu vermek zorundayız' dedi.

Karaloğlu, tek başına okul yaptıracak gücü olmayan hayırseverlerin Van Eğitim Derneği aracılığı ile okulların yapımına destek verebileceğini sözlerine ekledi.

-KİLİSE BAĞIşžLARINDAN 10 BİN LİRA-
Van Eğitim Derneği Başkanı Yakup Simeklioğlu da amaçlarının kentteki eğitim kurumlarında okuyan öğrencilere katkı sunmak olduğunu, bunun da ancak hayırseverlerin bağışlarıyla mümkün olacağını söyledi. Okulun yapımında, Akdamar Kilisesi"nde 95 yıl aradan sonra ilk kez yapılan ayine katılanların mum bağışlarından elde edilen 10 bin liranın da kullanıldığı belirtildi.
A.A


Geri Dön