30 / 04 / 2024

Varlık fonu satılıyor!

Varlık fonu satılıyor!

Varlık fonu, yapılan değişiklikle ‘yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği' kapsamına alındı. Peki bu ne demek oluyor? Varlık fonu satılıyor mu? İşte tüm merak edilenler...



Varlık fonu satılıyor!

Varlık fonu, yapılan değişiklikle ‘yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği' kapsamına alındı. Resmi Gazete'de yer alan sermaye piyasası kurulu (spk) tebliğiyle, ‘yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği'nde değişiklik yapıldı.

Kamu kuruluşlarının özelleştirilmeleri için kurulan varlık fonu satışı için adım atıldı. 

SPK'nın değişikliğiyle ilgili tebliğinde, "9/7/2013 tarihli ve 28702 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği'nin (III-52.1) 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Varlık fonu satılıyor!

Varlık fonu satılıyor

Değişiklikle, şöyle denildi: "Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir."

Varlık fonu satılıyor!

Aynı Tebliğin 17. maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi de, "Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Ancak bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" olarak değiştirildi.

Varlık fonu satılıyor!

Aynı bend değişiklik öncesi, "Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35'ini aşamaz" yolundaydı ve Türkiye Varlık Fonu'nu kapsamıyordu.


Geri Dön