09 / 01 / 2025

Vasip Şahin: 1.258 bina onarılıp tekrar kamu hizmetine sunuldu!

Vasip Şahin: 1.258 bina onarılıp tekrar kamu hizmetine sunuldu!

İstanbul Valisi Vasip Şahin, "58 okulda, 3 hastanede, 2 idari binada devam eden inşaat var. Toplamda bin 258 bina onarılıp ya da yeniden yapılıp tekrar kamu hizmetine sunuldu." dedi.



 İstanbul Valisi Vasip Şahin, bütün vatandaşların ve kurumlarımızın depreme mutlak suretle hazır hale gelmesi gerektiğini belirterek, "Deprem öncesi hazırlıklarımız, deprem sırasında meydana gelebilecek can, mal kaybının en aza indirilmesi bakımından çok çok önemli" dedi.


Şahin, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında düzenlenen İstanbul Afete Hazırlık Bilgilendirme Programı'nda yaptığı konuşmada, İstanbul'un, Türkiye'nin diğer bölgeleri gibi afet riskiyle karşı karşıya olduğunu, bu gerçeğin kabul edilerek buna göre hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.


Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında İstanbul Afet Müdahale Planı'nın yürürlüğe girdiğini dile getiren Şahin, periyodik olarak tatbikat yapmaya gayret edildiğini anlattı.


Şahin, halkın da deprem konusunda bilinç seviyesinin artırılması için faaliyetler yapıldığına değinerek, bugüne kadar İstanbul'da 1 milyon 280 bin kişiye afet konusunda eğitim verildiğini kaydetti.


Kamu kurumlarının teknik olarak hazırlanması konusunda çalışmaların yürütüldüğünün altını çizen Şahin, şu bilgileri paylaştı:


"İSMEP kapsamında 3 hastane binası, 2 poliklinik, 9 idari bina, 10 yurt binası, 6 sosyal hizmetler binası yeniden yapıldı. Güçlendirme ve onarım anlamında 585 kampüste 726 okul binası, 10 kampüste 35 hastane, 59 kampüste 59 sağlık ocağı, 21 kampüste 39 idari bina, 10 kampüste 25 yurt binası ve 8 kampüste 16 sosyal hizmet binası tamamlandı. 58 okulda, 3 hastanede, 2 idari binada devam eden inşaat var. Toplamda bin 258 bina onarılıp ya da yeniden yapılıp tekrar kamu hizmetine sunuldu."


Vali Şahin, öncelikle kamu hizmet binalarının, okul ve yurt gibi yaygın şekilde kullanılan binaların hızla onarımını amaçladıklarını ifade ederek, "Kamu ya da özel, resmi ya da sivil bütün vatandaşlarımızın, bütün kurumlarımızın depreme mutlak suretle hazır hale gelmeleri lazım. Deprem öncesi hazırlıklarımız, deprem sırasında meydana gelebilecek can, mal kaybının en aza indirilmesi bakımından çok çok önemli" dedi.


- "Halkı bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, Galata, Pera bölgesi başta olmak üzere 100 yıl önce yapılmış binaların olası bir depremden etkilenme oranı yüzde 2,5-5 iken, 1998 öncesi yapılan binalarda bunun yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi.


Topbaş, depreme hazırlık konusunda kurumlar arası koordinasyon bulunduğunu, yerel yönetimler halka en yakın birimler olduğu için, bu çalışmalarda alt belediyelerle halkı bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını anlattı. 


Afet sonrası ortaya çıkacak sorunların başında yangınların geldiğine işaret eden Topbaş, personel sayısının 4 bin 633'e çıkarıldığını, 11 bin civarında vatandaşa, öğrenciye eğitim verildiğini, gönüllü itfaiyeciler çalışmasını devreye soktuklarını kaydetti.


Topbaş, AKOM'daki takip sisteminin yanı sıra belediyenin günde 200 bin kişiye yemek verebilecek lojistik merkezi bulunduğunu, 72 helikopter pisti hazırlandığını, tır mutfaklarının yapıldığını aktardı.


- "Bin 332 adet toplanma merkezi belirlendi"

AFAD Başkanı Fuat Oktay ise Türkiye'deki sismik hareketlerin bin 44 gözlem istasyonuyla takip edildiğini belirterek, derin kuyu sismik gözlem istasyonlarının İstanbul genelinde ve Yalova'da yerleştirildiğini anlattı.


Herhangi bir afete karşı 28 hizmet grubunda yapı oluşturulduğuna değinen Oktay, şu bilgileri paylaştı:


"İlk anda arama kurtarma harekete geçiyor. Toplam 25 bin 236 arama teknisyeni fiilen hizmet verebilecek durumda. Hafif ve orta sınıf arama ve kurtarma eğitimi alan yaklaşık 35 bin kişi var. Sağlık da anında müdahale edebilecek. 250 kamu, üniversite, özel, vakıf hastanesi fiilen afet anında hizmet verecek şekilde hazır halde tutulacak. İstanbul'da 541 kara ambulansı var. Herhangi bir afet olduğunda, İstanbul özelinde nerede toplanılacağının önceden biliniyor olması önemli.Bin 332 toplanma merkezi belirlendi. İstatistiklere göre, herhangi bir afette nüfusun yüzde 30'unun ili terk ettiği bilgisi var. Bunun için tahliye merkezleri var. İstanbul'da 130 yerde tahliye alanı belirlendi. Afet durumunda 1,4 milyon insanın geçici barınmaya ihtiyaç duyduğu varsayılıyor. Öncelikle kamu binaları ve okullar olmak üzere bin 904 geçici barınma merkezi olacak."


AA


Geri Dön