01 / 01 / 2025

Vasiyetname hangi hallerde bozulur?

Vasiyetname hangi hallerde bozulur?

Vasiyetname bir kişinin ölümünden sonra mal varlığının ne olacağı ve ne şekilde taksim veya tasarruf edileceğine dair kişinin isteklerini belirten hukuki belgeye deniyor.Peki,vasiyetname hangi hallerde bozulur?



Vasiyetname hangi hallerde bozulur?

Vasiyetname resmi,el yazısı ve sözlü olarak yapılabiliyor.Resmi vasiyetname, Sulh Hukuk Hakimi ve noter ile birlikte iki tanık huzurunda memurun vasiyetnameyi okuması taraflarında kabul etmesi ve imzalanmasıyla yapılıyor.


Resmi el yazısıyla vasiyetname,miras bırakanın el yazısıyla yazdığı vasiyetname oluyor.Vasiyetnamenin yazıldığı yer ve tarihin yazılı olması gerekiyor.Tanığa gerek duyulmadan yapılabiliyor.Sulh Hukuk Mahkemesine başvurulmasıyla vasiyetname gerçekleşiyor.


Sözlü vasiyetname ise yakın ölüm tehlikesi,tabii afetler,Miras bırakanın yaşadığı yerin dış dünya ile ulaşımının kesilmesi,amansız hastalık, bulaşıcı hastalık ve salgın halleri, savaş gibi olağanüstü durumlar da yapılabiliyor.


Vasiyetnamenin iptali yada bozulması durumları da olabiliyor.Medeni Kanun hükmüne göre vasiyetnamenin bozulması için maddeler şu şekildedir:


A. İptal davası

I. Sebepleri

MADDE 557.- Aşağıdaki sebeplerle ölüme bağlı bir tasarrufun iptali için dava açılabilir:


1. Tasarruf mirasbırakanın tasarruf ehliyeti bulunmadığı bir sırada yapılmışsa,

2. Tasarruf yanılma, aldatma, korkutma veya zorlama sonucunda yapılmışsa,

3. Tasarrufun içeriği, bağlandığı koşullar veya yüklemeler hukuka veya ahlâka aykırı ise,

4. Tasarruf kanunda öngörülen şekillere uyulmadan yapılmışsa.


II. Dava hakkı

MADDE 558.- İptal davası, tasarrufun iptal edilmesinde menfaati bulunan mirasçı veya vasiyet alacaklısı tarafından açılabilir.


Dava, ölüme bağlı tasarrufun tamamının veya bir kısmının iptaline ilişkin olabilir.


İptal davası, ölüme bağlı tasarrufla kendilerine, eşlerine veya hısımlarına kazandırma yapılanların tasarrufun düzenlenmesine katılmalarının yol açtığı sakatlığa dayandığı takdirde tasarrufun tamamı değil, yalnız bu kazandırmalar iptal edilir.  


III. Hak düşürücü süreler

MADDE 559.- İptal davası açma hakkı, davacının tasarrufu, iptal sebebini ve kendisinin hak sahibi olduğunu öğrendiği tarihten başlayarak bir yıl ve her hâlde vasiyetnamelerde açılma tarihinin, diğer tasarruflarda mirasın geçmesi tarihinin üzerinden, iyiniyetli davalılara karşı on yıl, iyiniyetli olmayan davalılara karşı yirmi yıl geçmekle düşer.


Hükümsüzlük, def"i yoluyla her zaman ileri sürülebilir.



Tasarrufun iptali dava dilekçesi!


Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com




Geri Dön