03 / 05 / 2024

Vasiyetname ile saklı pay ihlali!

Vasiyetname ile saklı pay ihlali!

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor. Peki, vasiyetname ile saklı pay ihlali olursa ne olur?



Vasiyetname ile saklı pay ihlali!

Mirasçı olarak altsoyu, ana ve babası, kardeşleri veya eşi bulunan mirasbırakan, mirasının saklı paylar dışında kalan kısmında ölüme bağlı tasarrufta bulunabiliyor.


Bu mirasçılardan hiç birinin olmaması halinde, mirasbırakan mirasının tamamında tasarruf edebiliyor.


Saklı pay aşağıdaki oranlardan ibarettir:

1. Altsoy için yasal miras payının yarısı,

2. Ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri,

3. Kardeşlerden her biri için yasal miras payının sekizde biri,

4. Sağ kalan eş için, altsoy veya ana ve baba zümresiyle birlikte mirasçı olması hâlinde yasal miras payının tamamı, diğer hâllerde yasal miras payının dörtte üçü.


Vasiyet yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve onbeş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Miras sözleşmesi yapabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve ergin olmak, kısıtlı bulunmamak gerekiyor.


Peki, vasiyetname ile saklı pay ihlali olursa ne olur? Saklı pay ihlali için dava açılabilir mi?


Mirasçının saklı payının ihlal edilmiş olması halinde saklı pay için dava açılabiliyor. Mirasbırakan, tasarruf edebileceği kısmı aştığında, saklı payı zedelenen mirasçı, iflâsı hâlinde iflâs dairesinin veya mirasın geçtiği tarihte kendisine karşı ellerinde ödemeden aciz belgesi bulunan alacaklıların ihtarına rağmen tenkis davası açmazsa, iflâs idaresi veya bu alacaklılar, alacaklarının elde edilmesi için gerekli olan oranda ve mirasçıya tanınan süre içinde tenkis davası açabilirler. 



Saklı pay dava dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön