Vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı?
Miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi işlemine vasiyet deniyor. Peki, vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı? Vasiyette, hukukun kabul etmediği şartlar öne sürülebilir mi?
Vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı?
Vasiyet, miras bırakanın tek taraflı bir irade beyanı ile mirasçı tayin etmesi olarak karşımıza çıkıyor. Vasiyette bulunabilmek için ayırt etme gücüne sahip ve on beş yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Vasiyetname; resmi vasiyetname, el yazılı vasiyetname ve sözlü vasiyetname olmak üzere üç farklı biçimde düzenlenebiliyor. Resmi vasiyetname resmi görevli memur tarafından düzenleniyor.
Resmi vasiyetname için iki tanık bulunması gerekiyor. Vasiyetname hazırlanmasında bazı kişiler resmi görevli memur ve tanık olamıyor. Bunlar; fiil ehliyeti bulunmayanlar, kamu hizmetinden yasaklılar, okur-yazar olmayanlar, miras bırakanın eşi, alt ve üst soy kan hısımları, kardeşleri, bunların eşleri olarak karşımıza çıkıyor.
Bu durumdaki kişilerin resmi memur veya tanık olarak bulunmasıyla düzenlenen resmi vasiyetname geçersiz sayılıyor. Peki, vasiyetnamenin içeriği nasıl olmalı?
Vasiyetnamelerde,bu vasiyetten yararlanacak kimselerden hukuka aykırı eylem veya uygulamalar yapması istenmiyor. Örneğin mirası bırakacağı çocuğundan evli bulunduğu eşindem boşanmasını,çocuklarını reddetmesi şartını isteyemiyor.
Bir kişi düzenlediği vasiyetten her zaman için vazgeçebiliyor, onu değiştirebiliyor ya da yenisini hazırlayabiliyor. Ama hukuka aykırı şartlar öne sürmesi geçerli sayılmıyor.
Vasiyette bulunan kişi dilediği gibi vasiyette bulunabilir mi?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com