05 / 07 / 2024

Vatandaş alışverişi unuttu! Perakende satışlarda iki yılın en büyük düşüşü yaşandı!

Vatandaş alışverişi unuttu! Perakende satışlarda iki yılın en büyük düşüşü yaşandı!

TÜİK’in açıkladığı verilere göre sabit fiyatlarla perakende satış hacmi şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 6.5 oranında azaldı. Satışlar gıda, içecek ve tütünde yüzde 0.3, gıda dışında ise yüzde 8.7 oranında geriledi.



Yüksek enflasyon nedeniyle vatandaş artık mağazalara uğramaz oldu. Zorunlu gıda harcamalarında bile kemer sıkmaya giden düşük gelirli vatandaşların düştüğü bu durum TÜİK rakamlarına da yansıdı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), şubat ayına ilişkin perakende satış endekslerini kamuoyuna açıkladı.

TÜİK tarafından yapılan açıklamada, perakende satış endekslerinin hesaplanması için vergi dairelerine verilen katma değer vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilen verilerin kullanıldığı ifade edildi.

Vatandaş alışverişi unuttu! Perakende satışlarda iki yılın en büyük düşüşü yaşandı!

Yapılan değerlendirmede, Türkiye'de, 6 Şubat'ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında afet bölgesi ilan edilen illerde beyannamelerin ertelendiği belirtilerek, şubat ayına ilişkin yapılan hesaplamalarda bu nedenle eksik gözlemler için e-fatura, e-arşiv fatura verileri gibi kaynakların ve istatistiksel yöntemlerin kullanıldığı ifade edildi. Bu şekilde tahmin edilen büyüklüğün toplam değerler içindeki payının yüzde 3,76 olduğu belirtildi.

TÜİK tarafından yayınlanan bültene göre, sabit fiyatlarla perakende satış hacmi şubatta 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 21,5 oranında yükseldi.

Tütün, gıda ve içecek satışları şubat ayı içerisinde yüzde 24,3 oranında, gıda dışı satışlar yüzde 24,5, otomotiv yakıtı satışları ise yüzde 7,8 oranında artış gösterdi.

Şubat ayında sabit fiyatlarla perakende satış hacmi ocak ayına göre yüzde 6,5 oranında azaldı. Şubat’ta yüzde 0.3 oranında içecek, gıda, ve tütün satışları gerilerken, gıda dışı satışlar ise yüzde 8,7, otomotiv yakıtı satışları da yüzde 8,8 oranında azaldı.

 

 

 


Geri Dön