23 / 12 / 2024

Vedat Akgiray: İnşaatçılar kendi finans sistemlerini yapmasın!

Vedat Akgiray: İnşaatçılar kendi finans sistemlerini yapmasın!

SPK Başkanı Vedat Akgiray, doğru finansman yöntemiyle Türkiye'nin Amerika'daki gibi bir krizle karşılaşmayacağının altını çizerken, 'Firmalar kendi finansman sistemlerini kurmaya kalkışmasın. O zaman tekerlek patlar' uyarısında bulundu



SPK Başkanı Vedat Akgiray, doğru finansman yöntemiyle Türkiye'nin Amerika'daki gibi bir krizle karşılaşmayacağının altını çizerken, 'Firmalar kendi finansman sistemlerini kurmaya kalkışmasın. O zaman tekerlek patlar' uyarısında bulundu.

“Geleceğe kurulan köprü ” ana temasıyla ile dün 11 kez kapılarını açan İstanbul REstate 2011, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı 'nda iki gün boyunca gayrimenkul yatırımcılarını ve ziyaretçilerini ağırlamaya başladı. Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen ve EMEA bölgesine (Avrupa, Afrika ve Ortadoğu ülkeleri) odaklanan zirvede gayrimenkul sektörünün tüm yönlerini kapsayan konuların 100 'den fazla uzman tarafından tüm yönleriyle ele alınıyor. Zirveyle eş zamanlı olarak aynı mekanda bu yıl 3.'sü gerçekleştirilen Gayrimenkul Fuarı 'nda ise toplam 62 firma stand açtı.
Zirvenin açılışında kürsüye gelen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Prof. Dr. Vedat Akgiray, gayrimenkule artan bir talep olduğunun altını çizerek bu konuda daya yapılacak çok fazla işlerin olduğunu kaydetti. çarpık finansman sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Akgiray, konut ve gayrimenkule talep olduğunu ve doğru finanse edilirse Amerika 'daki gibi bir krizin Türkiye 'de asla çıkmayacağını belirtti.

Borsadan çekinmeyin
Diğer yandan, çarpık finansman sorununun çözülmesi gerektiğine dikkat çeken Akgiray, “Yapar satarım dönemi artık geçti. İnşaat sektörünün finans sektörü ile bir araya gelmesi gerekiyor. Bizde gayrimenkul arzı ve talebinde sorun yaşanmaz ama, firmaları da kendi finans sistemlerini kurmaya kalkışmasın, o zaman tekerlek patlar ” dedi.
Akgiray'ın bir diğer tespiti de, inşaat sektörünün borsaya kote olmaktan çekinmemesi gerektiği yönünde oldu. Akgiray, “GYO 'ların borsaya katılmaları için büyük kolaylıklar sağladık. şžu anda 20 civarında GYO var. Türkiye 'deki gayrimenkul varlığına baktığımızda 300 şirketten 20 'sinin borsada olması gerçekten küçük bir oran. Ayrıca bu yolla gayrimenkuller anında nakde dönüşebiliyor ve vergi indirimlerinden yararlanıyor zaten ” diye konuştu.

'ORAN DÜşžÜK, TEHLİKE YOK'
GYODER Başkanı Işık Gökkaya, Türkiye 'nin gelişmiş diğer ülkelere kıyasla çok daha hızlı bir şekilde kentleşme süreci yaşadığının altını çizdi. Ancak, denetimsiz bir şekilde başlayan kentleşmenin neticesinde ortaya düzensiz ve çarpık kentleşmenin çıktığını söyleyen Gökkaya, Bu tür bir kentleşmenin beraberinde hava kirliliği, artan atıklar, yüksek miktarda sera gazı emisyonu gibi problemlere yol açtığını kaydederek, kentsel dönüşümün bu açıdan son derece önem taşıdığına dikkat çekti.
Gökkaya'nın dikkat çektiği bir diğer nokta da konut kredilerinde geçen yıl yaşanan gelişme oldu. Konut kredilerinde 2010'un 60.4 milyar TL seviyesinde kapatıldığını ifade eden Gökkaya, rakamın 2011 Nisan ayı itibariyle 67 milyar TL'ye ulaştığını söyledi. Gökkaya, bu durumun yarattığı tabloyu ise, “Bu seviyelerle Türkiye GSYH için yüzde 5.5 paya sahip olan konut kredileri, GSYH içindeki bu düşük oranı ile tehlike oluşturmamaktadır. Takipteki kredilerin oranı ise yüzde 1.4 ile yine düşüktür. Avrupa 'daki gelişmekte olan ülkelerde konut kredilerinin GSYH 'ya oranı yüzde 15 'tir. Türkiye 'de de bu oran yüzde 15 seviyelerine çıksa bile problem oluşturmayacaktır' sözleriyle anlattı.


Geri Dön