04 / 05 / 2024

Vefa Prefabrike'den deprem sonrası pratik çözüm!

Vefa Prefabrike'den deprem sonrası pratik çözüm!

Vanda yaşanan depremin ardından depremzedeleri hayata bağlayacak geçici barınak ihtiyacı için Acil Yerleşim Üniteleri çözümünü sunan Vefa, ünitelerin temini sürecinde asgari konfor şartlarının gözetilmesi gerektiğini hatırlattı



Vefa Prefabrike Yapılar Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya, bugün itibariyle acil ihtiyaçlara hızlı çözüm sunabilmek için ilgili kamu kurumlarına çözümlerini sunduklarını belirtti.

Vefa, Vanda yaşanan depremin ardından depremzedeleri hayata bağlayacak Acil Yerleşim Üniteleri çözümünü yeniden gündeme taşıdı. Ağırlaşan kış koşulları da dikkate alındığında önemi artan geçici barınma ihtiyacını karşılayacak Acil Yerleşim Üniteleri için mevcut üretim programları ve sevkiyat planları revize edildi.

Vefa Prefabrike Yapıların Acil Yerleşim Üniteleri nin çadırdan çok daha konforlu olduğunu şantiyelerde kullanılan prefabrike binalardan daha ekonomik şekilde hızla üretilip kolay kurulabildiğini belirten Vefa Prefabrike Yapılar Ticari Koordinatörü Ali İhsan Sağlamkaya, Vandaki deprem felaketi sonrasında da ortaya çıkan barınma ihtiyacına yönelik olarak günde 50 adet ünitenin üretimi için çok yoğun bir dönemde olunmasına rağmen üretim planlarının gözden geçirildiğini vurguladı. Buna göre iki odası, mutfağı, tuvaleti ve banyosu ile tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde her birinde dört, beş kişilik bir ailenin rahatlıkla yaşayabileceği 21 metrekare büyüklüğündeki ünitelerin üretimi için hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Sağlamkaya, bugün itibariyle hızlı hareket etmek adına ilgili kamu kurumlarına da çözümlerini yeniden sunduklarını belirtti. Sağlamkaya, Ayrıca ticaret odaları, vakıflar, dernekler gibi pek çok sivil toplum kuruluşu ile görüşmelerimiz sürüyor. Öncelikli hedefimiz geçici barınma ihtiyacını karşılayacak yaşam alanlarının asgari düzeyde karşılaması gereken teknik ve konfor şartlarını ortaya koymak ve kullanılması muhtemel yaşam alanlarının temininde kullanılacak şartnamelerin hazırlanmasına katkı sunmak. Bunu bir sektörel sorumluluk olarak algıladığımız için önemle üzerinde duruyoruz. Diğer taraftan bize düşen bir görev olursa harekete geçmek üzere üretim hatlarımız dolu olmasına karşın tüm süreçlerimizi gözden geçirdik ve hazırlıklarımızı tamamladık diye konuştu.

Prefabrike yapı sektörü ihtiyaçları karşılayabilecek düzeyde

Prefabrik sektörü ile ilgili değerlendirmede de bulunan Ali İhsan Sağlamkaya, 1999 Marmara depreminin ardından ihtiyaçları hızlı bir şekilde karşılamak için çoğu işinin ehli olmayanlar tarafından üretilen standarttan yoksun uygulamalar nedeniyle prefabrike yaşam alanlarının kötü olduğu algısının oluştuğunu söyledi. Sağlamkaya, Hâlbuki o dönemde devletin açtığı ihaleler ile prefabrike yaşam alanı ihtiyaçlarını gideren yaklaşık 50 firmanın sadece 2 tanesi prefabrike yapı sektöründe faaliyet gösteren firmalardı. Neredeyse tamamı prefabrike yapı üreticisi olmayan bu firmalar, çoğunu demir doğrama atölyelerinde ürettirdikleri, içinde yaşayanları mağdur eden yaşam alanları ile sektörümüzün hiç de hak etmediği prefabrike yapı kötüdür algısını insanların bilincine yerleştirdi. Aslında prefabrike yapı sektörü bugün itibarıyla dünyanın dört bir yanında büyük projeler üstlenen müteahhitler ve büyük inşaat firmalarının projelerinin şantiyelerini ve kamplarını başarıyla kuruyor. Sadece Türkiyedeki değil, çevre ülkelerdeki prefabrike uygulamalarının önemli bir kısmı da Türkiyedeki prefabrik üretimlerinden karşılanıyor. Yani Türkiye sadece kendi ihtiyaçları için değil, çevresindeki Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Körfez ülkeleri ve hatta Avrupanın talepleri için de bu alanda bir üretim üssü haline gelmiş durumda. Ayrıca Güney Amerikaya kadar da çözümlerini ulaştırmayı başarmış durumda. Dolayısıyla yüksek üretim kapasitesi, teknolojik altyapısı ve hızlı çözümleri ile prefabrike yapı sektörü bugünkü ihtiyaçlarımızı eksiksiz ve başarılı şekilde karşılayabilecek düzeyde. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta merdiven altı diye tabir edilen standarttan yoksun üretimlere itibar etmeyerek teknolojik altyapısı yeterli olan, dünya çapında tecrübe kazanmış firmaların seçimine özen göstermek.

Hızlı bir şekilde kuruluyor

Ali İhsan Sağlamkaya, tabanlı modüler Acil Yerleşim Ünitelerinin hızlı bir şekilde kurulabildiğini vurgulayarak, Acil Yerleşim Ünitelerinin fabrikada hızlı üretimin ardından bir TIRa 10 adet sığacak şekilde paketlenerek sevk edilebildiğini kaydetti. Dolayısıyla günde sadece 5 TIR ile 50 ünitenin afet bölgesine ulaştırılmasının mümkün olacağını belirten Sağlamkaya, Orada hazır bekleyecek olan ekiplerimiz de yine aynı hızla kurulumları gerçekleştirilebilecek. Paket olarak sevk edilip kurulan üniteler, içinde yaşamaya hazır hale gelmiş olacak. Kurulduğu yerdeki ihtiyaç sona erdikten sonra bu sefer vinç yardımıyla tek parça halinde yine TIRların üzerine yüklenerek yeni kullanım alanlarına ya da depolara taşınabilecek. Ünitelerin üretim kalitesi defalarca kullanılmasına imkan sağlıyor. Dolayısıyla bugünkü ihtiyaçlar sona erdikten sonra depolanan üniteler daha sonra yine benzer afetlerde, mevsimlik işçilerin barınma ihtiyaçlarının giderilmesinde ya da herhangi bir geçici barınma ihtiyacının ortaya çıktığı durumlarda kullanıma hazır olacak ve istenen yere hızlıca sevk edilebilecek dedi.

Ürün geliştirme süreci 8 ay sürdü

Acil Yerleşim Ünitelerinin ürün geliştirme (ÜR-GE) sürecinin 8 ay sürdüğünü ifade eden Ali İhsan Sağlamkaya, bu aşamada Vefanın kendi proje ve tasarım grubunun kullanıldığını vurguladı. Ancak bunun öncesinde üretim altyapısına yönelik yatırımlar ve çalışmalar olduğunu söyleyen Sağlamkaya, sözlerine şöyle devam etti: Acil Yerleşim Ünitelerinin temel malzemesini duvarlarda ve çatıda kullanılan izoleli sandviç paneller oluşturuyor. Projeye uygun formda panellerin üretimini seri bir şekilde gerçekleştirmek için 2006 yılında AR-GE çalışmalarına başlayan Vefa, tam otomatik panel hattını 2009 yılında devreye alarak çalışmalarını sonuçlandırdı. Üniteler, tam otomatik duvar hattında üretilen, her iki yüzü cotcoil boyalı galvaniz sac olan ve ünitelerin kullanılacağı bölgenin iklim koşulları ya da kişisel taleplere göre değişecek şekilde izolasyon malzemesi olarak EPS ya da taşyününün kullanıldığı 50 mm kalınlığındaki sandviç panellerden oluşuyor. Bu paneller yüksek izolasyon değerleri ve dayanıklılığı ile dikkat çekiyor. Ayrıca Acil Yerleşim Üniteleri, kendinden tabanlı olarak uygulanıyor. Vefa'nın tam otomatik panel hattının dakikada 5 metre gibi yüksek bir üretim kapasitesi var. Bu kapasite, 1000 kişinin yaşayabileceği bir toplu yaşam alanı için ihtiyaç duyulan ünitelerin üretiminin yaklaşık olarak 4 gün içinde tamamlanmasını sağlıyor.

Öne çıkan özellikleri

- 3x7 metrelik modüller halinde üretilir.

- Sandviç panel kullanıldığından ekonomiktir ve sağlamdır.

- İzolasyon malzemesi olarak EPS ya da Taşyünü kullanılır.

- Standart prefabrike üretimlerine oranla 4 kat daha hızlı üretilir.

- Fabrikada paketlendikten sonra kolayca taşınır.

- Kendinden tabanlı olduğu için zemin betonuna ihtiyaç duymaz, her türlü araziye uygundur.

- Kolay ve hızlı kurulur.

- Kolayca tek parça halinde yeniden taşınabilir ve depolanabilir.

- Kalıcı konutlar ve alanlar oluşturuluncaya kadar konforlu yaşam alanları sunar.


Geri Dön