29 / 04 / 2024

Venedik Bienali’nde Türk pavyonu açıldı!

Venedik Bienali’nde Türk pavyonu açıldı!

Venedik Bienali’nde, beğeni toplayan bir sergi açan Türkiye, açılış resepsiyonu ve diğer etkinlikleriyle de tam not aldı. Türk iş dünyasının yoğun katılım gösterdiği açılış resepsiyonu partisinde Türk lezzetleriyle de gövde gösterisi yapıldı.




Dünya'nın sanat sahnesi kabul edilen Venedik Bienali’nde Türkiye ilk kez kalıcı bir mekan sahibi oldu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla bienalde yer edinen Türkiye, peş peşe yaptığı etkinliklerle de dünya sanat çevrelerinden tam not aldı. Mekanın alınması için finansman sağlayan sponsorlardan, Bodrum’daki Maça Kızı Otel’in sahibi Sahir Erozan ise Venedik’in en önemli adalarından biri olan Isola di Giorgio Maggiore’de unutulmaz bir resepsiyona ev sahipliği yaptı. Yabancı davetlilerin ‘Bir İstanbul masalı’ sözleriyle övdüğü gece, Türkiye’nin gövde gösterisine dönüştü. 



İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Modern Başkanı Oya Eczacıbaşı, Türkiye Pavyonu’nun küratörü Mimar Murat Tabanlıoğlu, Türkiye’nin çok ödüllü mimarı Melkan Tabanlıoğlu gecede hazır bulunan isimlerdendi. Aralarında Carolin Koç, Hamdi Akın, Nezih Barut, Mustafa Taviloğlu, Zafer Yıldırım, Ayşegül-Cem Şengör, Levent Kızıl, Selim Uyar, Özcan Tahincioğlu, Ethem Postacıoğlu, Erden Timur, Ozan Balaban gibi çok sayıda iş insanı, Türkiye resepsiyonunu ‘gurur gecesi’ olarak tanımladı. Gecede ayrıca çok sayıda Türk ve yabancı mimarın yanı sıra pek çok inşaat şirketi de yerini aldı.


KÜLBASTI VE BAKLAVA


Türkiye’den lezzetlerin öne çıktığı gecede, davetlilere kül bastı da ikram edildi baklava da. Sadece Türk şaraplarının ikram edildiği gece için Levent Kızıl, Almanya’dan Uludağ maden sularından getirtti. Carolin Koç’un yarattığı lüks Türk kahve markası Selamligue için geceye özel bir stand kuruldu. Carolin Koç, Türk kahvesi pişirilen standın yanından ayrılmadı.  


Burhan Öcal da hem müziğiyle hem de sesiyle geceye renk kattı. 

Türk katılımcıların Venedik etkinliklerinin sonuncusu, Tabanlıoğlu Mimarlık’ın monografik kitabının Cipriani’deki tanıtımıydı. Melkan ve Murat Tabanlıoğlu’nun ev sahipiğindeki brunch’ın ardından katılımcılar, Permak’ın da sahibi olan Seli Uyar’ın geçen yıl 150 milyon Euro’ya satın aldığı Venedik Lagünü’ndeki en değerli gayrimenkullerden olan San Clemente Adası’nı ziyaret etti.


Tabanlıoğlu’nun kitabı Amazon’da

Yenilikçi tasarımları ve kazandığı prestijli ödüllerle Türkiye’nin uluslararası mimarlık ofisi olarak kabul gören Tabanlıoğlu Mimarlık’ın “Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite (Tabanlioglu Architects: Transparency and Modernity)” kitabının dünya lansmanı da Venedik’te gerçekleştirildi. Rizzoli New York tarafından derlenen monografik kitabın tasarımını, Venedik Bienali’nin de grafik kimliğini tasarlayan Irma Boom’a ait. Skira Rizzoli’nin yayıncılığını üstlendiği kitabın editörlüklerini Dr. Suha Özkan ile Phlip Jodidio yaparken, özsözü ise Luis Fernandez-Galiano kaleme aldı. Yayın tarihi 23 Eylül 2014 kitap, tüm dünyada satışa sunulacak. Hatta Amazon şimdiden kitabı 85 dolardan (indirimle 52 dolar) ön satışa çıkardı. Melkan Tabanlığı böyle bir kitaba 18 yıl önce karar verdiklerini, 12 yıl önce kitabın yazılmaya başladığını söyledi.



Hürriyet



Geri Dön