29 / 04 / 2024

Venedik'te Türk pavyonu açıldı!

Venedik'te Türk pavyonu açıldı!

Venedik Bienali'nde, ilk kez sahip olduğu pavyonda beğeni toplayan Türkiye, açılış resepsiyonu ve diğer etkinlikleriyle de tam not aldı. Türk iş dünyasının yoğun katılım gösterdiği açılış partisinde Türk lezzetleri tanıtıldı.




Dünyanın sanat sahnesi kabul edilen Venedik Bienali'nde Türkiye ilk kez kalıcı bir mekan sahibi oldu. istanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) girişimi ve 21 destekçinin katkılarıyla bienalde yer edinen Türkiye, peş peşe yaptığı etkinliklerle de dünya sanat çevrelerinden tam not aldı. 


Mekanrnahnması için finansman sağlayan sponsorlardan, Bodrum'daki Maça Kızı Otel'in sahibi Sahir Erozan ise Venedik'in en önemli adalarından biri olan Isola di Giorgio Maggiore'de unutulmaz bir resepsiyona ev sahipliği yaptı.



GURUR GECESİ


İKSV Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İstanbul Modern Başkanı Oya Eczacıbaşı. Türkiye Pavyonunun küıatörü Mimar Murat Tabanlıoğlu, Türkiye'nin çok ödüllü miman Melkan Tabanlıoğlu gecede hazır bulunan isimlerdendi. Aralarında Carolin Koç. Hamdi Akın. Nezih Barut, Mustafa Taviloğlu, Zafer Yıldırım, Ayşegül-Cem Şengör, Levent Kızü, Selim Uyar, ÖzcanTahiııcioğlu, Ethem Postacıoğlu, Erden Timur, Ozan Balaban gibi çok sayıda iş inşam, Türkiye resepsiyonunu "gurur gecesi' olarak tanımladı. Gecede mimarın yanı sıra pek çok inşaat şirketi de yerini aldı. 



KÜLBASTI VE BAKLAVA 


Türkiye'den lezzetlerin öne çıktığı gecede, davetlilere kül bastı da ikram edildibaklava da. Sadece Türk şaraplarının ikram edildiği gece için Levent Kızıl, Almanya'dan Uludağ maden sularından getirtti. Burhan Öcal da hem müziğiyle hem de sesiyle geceye renk kattı. 


Isola di Giorgio Maggiore'de adasında yabana konukların dakatriıdğı Tıirk gecesi düzenlendi. Tabanlıoğlu'nun kitabı Amazon'da YENİLİKÇİ tasarımları ve kazandığı prestijli ödüllerle Türkiye'nin uluslar arası mimarlık ofisi olarak kabul gören Tabanlıoğlu Mimarlık'ın "Tabanlıoğlu Mimarlık: Saydamlık ve Modernite (Tabanlioglu Architects: Transpaıency and Modernity)" kitabının dünya lansmanı da Venedik'te gerçekleştirildi. 


Rizzoli New York tarafından derlenen monografik kitabın tasarımını, Venedik Bienali'nin de grafik kimliğini tasarlayan Irma Boorn'a ait. Skiıa Rizzoli'nin yayıncılığını üstlendiği kitabın editörlüklerini Dr. Suha Özkan ile Phlip Jodidio yaparken, özsözü ise Luis Fernandez-Galiano kaleme aldı. Yayın tarihi 23 Eylül 2014 kitap, tüm dünyada satışa sunulacak. Melkan Tabanlığı böyle bir kitaba 18 yıl önce karar verdiklerini. 12. yıl önce kitabın yazmaya başladığını söyledi. 


Hürriyet 



Geri Dön