29 / 04 / 2024

Veraset ilamından sonra miras reddi!

Veraset ilamından sonra miras reddi!

Veraset belgesi, ölen bir kimsenin mirasçılarını ve onların gösteren mahkemelerce verilen bir belge olarak karşımıza çıkıyor. Veraset ilamı müracatını bir ay içinde yapılması gerekiyor. Peki, veraset ilamından sonra miras reddi nasıl yapılır?



Veraset ilamından sonra miras reddi!

Veraset ilamı mirasçıların talebi üzerine veriliyor, mahkeme, kendiliğinden mirasçılık belgesi vermiyor. Veraset ilamı talep hakkı yasal ve atanmış (mansıp) mirasçılara ait oluyor. Ayrıca, vasiyet alacaklıları da vasiyet alacaklısı olduklarını gösteren bir belgenin kendilerine verilmesini istenebiliyor. 


Veraset ilamı müracaatının bir ay içinde yapılması gerekiyor.  Veraset ilamı çıkarmak için gerekli ön belgeler; Sulh Hukuk Mahkemesi’ne yazılacak talep dilekçesi ve nüfusa kayıtlı olunan nüfus müdürlüğünden alınacak aile nüfus kaydından oluşuyor. 


Birden fazla mirasçı olması durumunda, mirasçılardan yalnızca birinin talepte bulunması yeterli oluyor. Diğer mirasçılar da dilekçeye yazılıyor. Hükmedilen mahkeme kararı, tüm mirasçılar için aynı sonucu doğuruyor. Peki, veraset ilamından sonra miras reddi nasıl olur?


Veraset ilamından sonra miras reddi!

Terekeye dahil haklar ve borçlar mirasçılara bir bütün olarak intikal ediyor. Mirasçılar sadece terekedeki mal ve hakların yanı sıra murise ait borçları da üstlenmiş olunuyor. 


Mirasçılar mirası kabul edip etmemekte serbest oluyor. 

Veraset ilamı reddi miras ile mirasçının murisin ölümünü öğrendiği andan itibaren 3 ay içinde sulh mahkemesine yazılı veya sözlü olarak mirası reddettiğini açıklaması gerekiyor. Veraset ilamı alındıktan sonra mirasın reddedilmesi ile tüm miras kayıtsız şartsız reddedilmiş oluyor. 


Veraset ilamından sonra tapu işlemleri!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön