28 / 04 / 2024

Veraset ilamından sonra tapu işlemleri!

Veraset ilamından sonra tapu işlemleri!

Veraset ilamı bir başka deyişle mirasçılık belgesi, Sulh Hukuk Mahkemesi'nden talep edilen, mirasçıların kimler olduğunu gösteren belgeye deniyor. Peki, veraset ilamından sonra tapu işlemleri nasıl yapılır?



Veraset ilamından sonra tapu işlemleri!

Ölümle birlikte, varislerin, “mirasçılık hakları” doğuyor.Mirasçılık hakları, en basit anlatımla, miras bırakanın sağlığında sahip olduğu tüm malvarlığı hakları ve tasarruf işlemlerini ifade ediyor. 


Tıbben ve hukuken ölen kişi, artık bu hakları kullanmaktan mahrum olacağı için, bu haklar mirasçılarına geçiyor. Bu, “kanuni mirasçılık” şeklinde olabileceği gibi, miras bırakanın sağ iken yaptığı “ölüme bağlı tasarruflar” şeklinde de olabiliyor. 


Miras bırakanın ölümü halinde mirasçıları, mahkemeye başvurmak suretiyle kendilerine veraset ilamı verilmesini talep ediliyor.  Veraset ilamı için mahkemeye yapılan başvuru çekişmesiz yargı (nizasız kaza) işi olarak karşımıza çıkıyor. Yani hasım göstermek mümkün olmuyor. Sadece hukuki bir sonuç ortaya çıkması için mahkemeden talepte bulunulması gerekiyor. Peki, veraset ilamından sonra tapu işlemleri nasıl yapılır?


Veraset tapu işlemleri!

1. Miras kalan ya da bağış nedeniyle edinilen gayrimenkul için, beyanname veriliyor ve ‘Veraset ve İntikal Vergisi’  ödeniyor.


2. Miras kalan ya da bağış yolu ile edinilen gayrimenkulün yeni maliki, ilgili belediyeye ‘Emlak Vergisi Bildirimi’  veriyor ve izleyen yıldan itibaren her yıl ‘Emlak Vergisi’  ödeniyor.


3. Miras kalan ya da bağışlanan gayrimenkulün, ‘tapu işlemleri’  sırasında, ayrıca ‘tapu harcı’  da alınıyor. Buna göre;


a) Miras Olayında: Gayrimenkul mirasçılar adına tapuda tescil edilirken, binde 9 oranında ‘İntikal Harcı’  alınıyor. Böylece, miras yolu ile intikal eden gayrimenkul nedeniyle, ‘Veraset ve İntikal Vergisi’,  birde ‘İntikal  Harcı’ alınmış oluyor.


b) Bağış Olayında: Gayrimenkulün bağışlandığı kişi, ‘Veraset ve İntikal Vergisi Beyannamesi’  veriyor ve yüzde 10-30 arasında (ana, baba, eş ve çocuklara bağışta yüzde 5-15 arasında); Veraset ve İntikal Vergisi ödüyor. Ardından, bağışlanan gayrimenkulün tapu işlemleri sırasında, ayrıca ‘tapu harcı’  ödeniyor.


Veraset ilamında ne yazar?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön