30 / 04 / 2024

Veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler!

Veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler!

Bir kimsenin vefatının ardından mirasçılardan biri veraset ilamını alarak kalan mirası ve hangi mirasçının ne kadar hakkı olduğunu görebiliyor. Peki, veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?



Veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler!

Bir kimsenin vefatının ardından mirasçılardan biri veraset ilamını alarak kalan mirası ve hangi mirasçının ne kadar hakkı olduğunu görebiliyor. Sulh Hukuk Mahkemesinden ya da noterlikten alınabilen bu ilam için belli bir harç ödemesi yapılıyor.


Peki, veraset ilamı alındıktan sonra ne yapılır? Veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler nelerdir?


Veraset ilamını aldıktan sonra yapılması gerekenler

Veraset ilamını aldıktan sonra, veraset intikal işlemleri yapılabildiği gibi reddi miras işlemeleri de yapılabiliyor. Ancak mirasın reddedilmesi için bunun miras kaldıktan sonraki ilk 3 ay içinde beyan edilmesi gerekiyor.


Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor. 


Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir. 


Mirasın intikali..

Miras intikali miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına yapılabiliyor. Miras intikali için gerekli belgeler ile birlikte tapu müdürlüğüne müracaat ediliyor. 


Akabinde miras kalan taşınmaz mallar için belediyeye ve vergi dairesine beyanname verilmesi gerekiyor. Aksi halde miras intikalini gerçekleştiren kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor.




Veraset ilamı süresi geçerse ne olur?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön