23 / 12 / 2024

Kiranın geç ödenmesi durumunda yapılması gerekenler!

Kiranın geç ödenmesi durumunda yapılması gerekenler!

Taşınmaz sahibinin evinde oturan kiracının uyması gereken kurallar vardır.Bunlardan bir tanesi de kiranın zamanında ödenmesi durumudur.İşte kiranın geç ödenmesi durumunda yapılması gerekenler!



Kiranın geç ödenmesi durumunda yapılması gerekenler!

Kiracı kira bedelini zamanında ödemediğinde 1 yıl içerisinde 2 sefer yazılı ihtar yapıldı ise , başkaca bir ihtarname göndermeye gerek olmadan, kira döneminin bitiminde tahliye davası açılabiliyor.


2 haklı ihtara dayanan Dava için Gerekli Şartlar:

a. 2 haklı ihtar 1 kira dönemi içerisinde yapılmış olması gerekiyor.

b. İhtarın yazılı olarak yapılmış olması şartı aranıyor.. Fakat kanunu ihtarname için özel bir şekil şartı koymuyor. Noterden yapılabileceği gibi, mektup veya telgraf yoluyla da yapılabiliyor.


İhtarın Haklı İhtar olması için

1. Kiracının ödemediği kiraların hangi aylara ait olduğunun açık olarak belirtilmesi gerekiyor.


2. Ayrıca ihtarnamenin Kiracı tarafından tebliğinden önce, kira bedelinin kiracı tarafından ödenmemiş olması gerekiyor.


3. Gönderilecek 2 ayrı ihtarnamenin 1 kira dönemi içerisinde ayrı ayrı aylara ait kira bedellerine ilişkin olması gerekiyor.


4. İhtarnamede belirtilen kira bedellerinin ödeme zamanını gelmiş olması gerekiyor.


5. İki haklı ihtar nedeniyle tahliye davasının kira döneminin bitiminden itibaren 1 ay içerisinde açılması gerekiyor. Bu süre geçirildiği zaman veya kira döneminin bitiminden sonraki ilk kira parası ihtirazi kayıt ileri sürülmeksizin alınıyorsa , kiralayan yeni kira dönemine kadar dava açamıyor.


6. iki haklı ihtara dayanan tahliye davası kira sözleşmesinin bitimini takip eden 1 ay içerisinde gayrimenkulun bulunduğu yer Sulh Hukuk Mahkemesinde açılıyor.



Kira borcunun geç ödenmesi ihtarname örneği



İHTAR EDEN :....................................


MUHATAP :..................................... 


KONU : .................... ayı kira bedeli .................-TL’nin ödenmesi, aksi taktirde tahliye davası açılacağı ve alacağın tahsili için yasal yollara başvurulacağının ihtarıdır.


AÇIKLAMALAR :

1- Yukarıda isminiz altında açık adresi yazılı bulunan müvekkilimize ait taşınmazda ../../.... tarihli kira mukavelesi gereği aylık .................-TL kira bedeli ile kiracı olarak oturmaktasınız. 


2- Her ayın 1 ile 5’i arasında Bankaya yatırmanız gereken kira bedellerinden ...............-TL ................ ayı kira bedelini bugüne kadar yatırmamış bulunmaktasınız. 


3- ..................-TL .............. ayı kira bedelini ihtarnamenin tebliğinden itibaren 30 (Otuz) gün içinde ödemeniz, ödemediğiniz taktirde Borçlar Kanunu'nun ilgili maddesi gereğince hakkınızda tahliye davası açılacağı ve alacağın tahsili için yasal yollara başvurulacağınını, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin tarafınıza yükletileceğini ihtaren bildiririz. 



İHTAR EDEN VEKİLİ



SAYIN NOTER,


Üç nüshadan ibaret iş bu ihtarnamenin bir suretinin karşı tarafa tebliğini, tebliğ şerhi taşıyan bir suretinin tarafıma verilmesini, diğer suretinin dairenizde saklanmasını saygılarımla talep ederim. 


Damga vergisi beyannamesi nasıl yazılır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön