Veraset ve intikal vergisi için son 4 gün!
Veraset ve intikal vergisi, bir kimsenin vefatının ardından kalan gayrimenkullerin değeri için ödeniyor. Vergi Mayıs ve Kasım aylarında ödeniyor. 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 4 gün bulunuyor...
Veraset ve intikal vergisi için son 4 gün!
Veraset ve intikal vergisi, bir kimsenin vefatının ardından kalan gayrimenkullerin değeri için ödenen vergi olarak karşımıza çıkıyor. Bu verginin mükellefi, taşınmazların intikal ettiği mirasçılar oluyor.
Vergide öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Veraset ve intikal vergisi için beyanname vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine veriliyor.
Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor.
Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.
Veraset ve intikal vergisi, Tahakkukundan itibaren 3 yılda ve her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere 2 eşit taksitte ödeniyor.
Vergi takvimine göre ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'da sona eriyor. Buna göre 2015 yılı veraset ve intikal vergisi için son 5 gün bulunuyor.
Bir şahsa, ana, baba, eş ve çocuklarından (evlatlıktan evlat edinenlere yapılan ivazsız intikaller hariç) ivazsız mal intikali halinde vergi, ivazsız intikallere ilişkin tarifede yer alan oranların yarısı uygulanarak hesaplanır.
Veraset ve intikal vergisinin oranı, 7338 sayılı Kanunun 16 ncı maddesinde belirlenmiştir. 2015 yılı vergi tarifesi;
Matrah
Verginin Oranı (%)
Veraset Yoluyla İntikallerde
İvazsız İntikallerde
İlk 200.000 TL için 1 10
Sonra gelen 480.000 TL için 3 15
Sonra gelen 1.060.000TL için 5 20
Sonra gelen 1.900.000 TL için 7 25
Matrahın 3.640.000 TL'yi aşan bölümü için 10 30
Veraset ve intikal vergisi beyannamesi için gerekenler!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com