23 / 12 / 2024

Veraset ve İntikal Vergisi için son 4 gün!

Veraset ve İntikal Vergisi için son 4 gün!

Bir kimsenin vefatından sonra geride bıraktığı malların kabul edilmesi sonucunda 7338 sayılı kanun gereğince devlete veraset ve intikal vergisi ödenmesi gerekiyor. Veraset ve İntikal Vergisi için son 4 gün bulunuyor.



Veraset ve İntikal Vergisi için son 4 gün!

Veraset ve İntikal Vergisi; miras vasiyet ve miras mukavelesi gibi ölüme bağlı tasarruf hali ile, hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisapları için veraset ve intikal vergisi ödeniyor.


Vergi, bir kimsenin vefatından sonra geriye bıraktığı menkul ve gayrimenkullerin kabul edilmesi sonucunda ödeniyor. 


Veraset ve İntikal Vergisi  tahakkuk tarihinden itibaren ilk 3 yıl içinde her sene iki eşit taksit halinde ödenen veraset ve intikal vergisi, toplamda 6 taksitte ödeniyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekiyor. Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm Türkiye’de gerçekleşmiş ise, mükelleflerin de Türkiye’de bulunmaları halinde ölüm tarihini takip eden 4 ay içinde;


Ölen kişinin kanuni ikametgahı Türkiye’de ve ölüm yabancı bir memlekette gerçekleşmiş ise; ölüm tarihini takip eden 6 ay içinde;


Mükellefler vefat eden kişinin bulunduğu yerin dışında başka bir yabancı memlekette olduğu takdirde ise ölüm tarihini takip eden 8 ay içerisinde ilgili Vergi Dairesine veriliyor.


Vergi ödemelerinin ilk taksiti Mayıs, ikinci taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre 2014 yılına ait veraset ve intikal vergisi için son 4 gün bulunuyor.


Vergi vefat eden kişinin son kanuni ikametgâhının bağlı bulunduğu yetkili Vergi Dairesine verilir. Kişinin nerede vefat ettiği, terekenin ( gayrimenkul, menkul v.s. malların) nerede bulunduğu ya da nüfus kütüğünün nerede olduğu beyannamenin verileceği yer açısından önemli olmuyor. 


Muris veya tasarrufu yapan şahıs Türkiye’de hiç ikamet etmemiş ya da son ikametgâhı tespit edilememiş ise beyanname verilecek yetkili vergi dairesi Gelir İdaresi Başkanlığınca tayin ediliyor. 


Ancak mükellef bununla ilgili dilekçesini evraklarıyla birlikte süreksiz vergi daireleri ya da Vergi Dairesi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü Diğer Vergiler Müdürlüğü’ne verebiliyor.


Veraset vergisi oranları 2014..


Veraset Yoluyla İntikallerde 


İlk 190.000 TL için yüzde 1


Sonra gelen 440.000 TL için  yüzde 3


Sonra gelen 970.000 TL için yüzde 5


Sonra gelen 1.800.000 TL için yüzde 7 


Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 10



İvazsız İntikallerde 


İlk 190.000 TL için yüzde 10 


Sonra gelen 440.000 TL yüzde 15 


Sonra gelen 970.000 TL yüzde 20 


Sonra gelen 1.800.000 TL yüzde 25 


Matrahın 3.400.000 TL’yi aşan bölümü için yüzde 30 


Veraset ve İntikal Vergisi son ödeme zamanı!


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön