22 / 11 / 2024
fuzul

Vergi iadesi nedir?

Vergi iadesi nedir?

Vergi iadesi nedir? Hangi mal ve hizmet alımları vergi iadesine tabi tutuluyor? Vergi iadesi nasıl hesaplanıyor? İşte 2978 sayılı Vergi İadesi Hakkına Kanun kapsamında yer alan hükümler...




Vergi iadesi nedir?

Vergi iadesi hakkında kanun hükümlerine göre tam mükellefiyete tabi olup, ücret geliri elde edenler, ticarî, ziraî (küçük çiftçi muaflığından yararlananlar dahil) veya meslekî kazançları nedeniyle gelir vergisine tabi olan mükellefler, emekli, maluliyet, dul ve yetim maaşı alanlar ile bunların eş, çocuk ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin; kamu idare ve müesseseleri, gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri ve kurumlar vergisi mükelleflerinden kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesi ile vergiden muaf tutulmuş kurumlar da dahil aşağıda yazılı mal ve hizmet alımları vergi iadesine tabi tutuluyor.


Vergi iadesine tabi tutulan söz konusu mal ve hizmet alımları şu şekilde ifade ediliyor:

- Dayanıklı tüketim malları alımları,

- Yiyecek, içecek giderleri (sigara ve alkollü içkiler hariç),

- İkamet edilen konuta ait yakacak giderleri,

- Her türlü giyim giderleri,

- Sosyal güvenlik kurumları veya işverenler tarafından karşılanmayan sağlık giderleri,

- Eğitim ve öğretim, anaokulu, kreş giderleri,

- Vekalet ücretleri,

- Mesken olarak kullanılan konutların kira bedelleri,

- Ulaştırma giderleri.


Vergi iadesinden yararlanacak olanlar ile vergi iadesine tabi tutulacak mal ve hizmet alımlarını yukarıda belirtilenlerle sınırlı olmaksızın tespit etmeye, kapsama almaya veya kapsam dışına çıkarmaya, vergi iade usul ve esaslarını belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili oluyor.


Hesap ve Oranlar

Vergi iadesi aylık, yıllık veya dönemsel olarak hesap edilebilir. Vergi iadesi, 2 nci madde hükmü de dikkate alınarak mal ve hizmet alımları tutarına % 5 nispeti uygulanarak hesaplanır.


Bu maddede belirtilen nispeti % 50 oranında artırmaya ve tekrar kanuni orana kadar indirmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir



Vergi İadesi Hakkında Kanun!


Geri Dön