03 / 05 / 2024

Vergi mahkemesi nedir?

Vergi mahkemesi nedir?

Vergi mahkemesi nedir? Vergi mahkemeleri ne zaman kuruldu? Vergi mahkemesi ne iş yapar? Vergi mahkemesi görevi nedir? Vergi mahkemesi teşkili nedir? İşte sorularınızın yanıtı bu haberde...



Vergi mahkemesi nedir?

Vergi Mahkemesi Vergi mükellefleriyle maliye arasında mali konularda çıkan uyuşmazlıkları halletmekle vazifeli mahkemeye deniyor. 


Vergi Mahkemeleri 2576 sayılı ve 6 Ocak 1982 tarihli “Bölge İdare Mahkemeleri, İdare Mahkemeleri ve Vergi mahkemelerinin Kuruluşu ve Görevleri Hakkında Kanun” ile kurulmuş olup; Bu mahkemelerin çalışma ve muhakeme usulü 2577 sayılı ve 6 Ocak 1982 tarihli “İdari Yargılama Usulü Kanunu”nda düzenlenmiştir.


Vergi mahkemesi görevi:

Genel bütçe, İl Özel İdareleri, Belediye ve Köylere ait vergi, resim ve harçlarla benzeri mali yükümlülükler ve bunlara ilişkin zam ve cezalarla tarife uyuşmazlıklarına bakarak, 6183 sayılı “Amme Alacaklarının Tahsili Usulü Hakkında Kanun”un uygulanmasından doğan uyuşmazlıkları halleder. Ayrıca, diğer kanunlarla verilen meseleleri halleder (Kuruluş Kanunu, m. 6).


Vergi mahkemesi teşkili: 

Vergi mahkemeleri, Kuruluş Kanununun 4. maddesi gereğince, bir başkan ile yeteri kadar üyeden kurulur. Başkan bulunmadığı zaman en kıdemli üye vekalet eder. Fakat, Kanunun 7. maddesine göre, kazançları götürü usulde tespit edilen mükelleflerin sınıf ve derecelerinin tespitine ilişkin işlemlere karşı açılan davalarla her türlü vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler ve bunların zam ve cezaları toplamı 75.000 lirayı geçmeyen miktarlara (tarhlara) karşı açılan davalar, vergi mahkemelerinde tek hakim tarafından çözüme bağlanır.


Vergi uyuşmazlıkları vergi mahkemesi..

Haklarında vergilendirme sürecinin çeşitli aşamalarında vergi (ihtirazi kayıt olmaksızın verilen beyannameler üzerine verilen tahakkuklar hariç) ceza, faiz veya zam uygulamasına gidilen mükelleflerin; uzlaşma istemesi fakat uzlaşmanın sağlanamaması, düzeltme talebinin vergi dairesi tarafından kabul edilmemesi ve bunların dışında diğer vergi ile ilgili uyuşmazlıklar yaşamaları durumunda yargı organlarına başvurma hakları vardır. 

 

Bu uyuşmazlıklar bakımından yargı mercii, vergi mahkemeleri veya ilk derece mahkemesi olarak Danıştay’ın görevlendirildiği davalarda ise Danıştay’dır. İlk derece yargı merciinin verdiği kararlara karşı yapılacak başvurular itiraz yoluyla Bölge İdare Mahkemesinde veya temyiz yoluyla Danıştay’da çözümlenmektedir. Danıştay’ın ilk derece mahkemesi olarak baktığı davalar için temyiz mercii Danıştay Vergi Dava Daireleri Kurulu’dur. 




Geri Dön