28 / 04 / 2024

Vergi mükellefi olmayanlar kayıt altına alındı

Vergi mükellefi olmayanlar kayıt altına alındı

Mahmut Sütçü, 50 bin kişinin tapu kayıtlarının incelendiğini, vergi mükellefi olmayanların kayıt altına alındığını bildirdi



Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, Gelir İdaresi Başkanlığınca 50 bin kişinin tapu kayıtlarının incelendiğini, vergi mükellefi olmayanların kayıt altına alındığını bildirdi. Antalya Vergi Dairesi Başkanı Mahmut Sütçü, yaptığı yazılı açıklamada, geçen yıl elde ettikleri gelirleri gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin yıllık beyanname verme süresinin 25 Mart Perşembe günü sona ereceğini belirtti. Özellikle kira geliri elde edip beyanda bulunmak zorunda olan mükelleflerin, bunu, beyanname verme süresinin son gününe bırakmamalarını isteyen Sütçü, "2009 yılında elde edilen gelirlere ilişkin gününde beyanda bulunulması kadar, verilecek beyannamelerdeki gelirlerin doğru tutarları yansıtması da gerekmektedir. Mükelleflerimizin kazançlarını beyan ederken gelirlerini mutlaka doğru bir şekilde bildirmeleri, beyan döneminden sonra yapılacak denetimlerde cezalı işleme tabi olmamaları açısından büyük önem arz etmektedir" dedi. Vergi Dairesi Başkanlığı'nın dört yıldır sürdürdüğü düzenli tespit, denetimler, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından, apartman yöneticilerinden, tapu kaydından, su, elektrik ve telefon abonelikleri ile kimlik numarasına göre topladıkları bilgilerin değerlendirilerek "çapraz sorgulama" yapılmasıyla beyanda bulunmayanların tespitine yönelik çalışmaların geçen yıl da sürdüğünü vurgulayan Sütçü, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Gelir İdaresi Başkanlığımızca, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünden alınan, üzerinde 2 ve daha fazla gayrimenkulü olanların yer aldığı 50 bin kişilik liste incelenmiş ve beyanda bulunmayanlar tespit edilerek mükellefiyet kaydı yapılmıştır. Çalışmalarımız sonucunda, 2005 yılında 13 bin 928 olan Gayrimenkul Sermaye İradı mükellef sayısı, 2009 yılında 23 bin 482'ye çıkarılarak, gelirlerini kayıt dışı bırakan 9 bin 554 mükellef tespit edilmiştir. Buna bağlı olarak 2005 yılında beyan edilen matrah 87 milyon 416 bin 857 lira iken 2009 yılında 204 milyon 285 bin 866 liraya yükseltilerek, 116 milyon 869 bin liralık kayıt dışı matrah kayıt altına alınmıştır. Ayrıca Gelir idaresi Başkanlığımız Bilgi İşlem Merkezinde yer alan tapu bilgileri üzerindeki kontroller sonucunda; son beş yıl içinde edinilen gayrimenkullerden en az 3 (üç) ve üzerindeki adedini 2009 takvim yılında satışını yapanlar ile; 2009 takvim yılı itibarıyla mülkiyetinde en az 4 (dört) ve üzeri sayıda gayrimenkulü (bina, kat irtifakı, kat mülkiyeti) bulunanlar tespit edilerek Vergi Dairesi Başkanlığımıza bildirilmiştir. Konuyla ilgili olarak hakkında tespit yapılan mükelleflere, Vergi Dairesi Müdürlüklerince bilgilendirme mektupları gönderilmektedir."

BEYANNAME SÜRESİ
Beyanname verme süresinin dolmasına çok az bir süre kalması nedeniyle, Gayrimenkul Sermaye İradı elde eden mükelleflerin beyannamelerini süresinde vermelerinin menfaatleri icabı olduğuna işaret eden Sütçü, beyanda bulunmamaları halinde yapılacak tespit ve denetimler sonucunda, beyanname vermediği veya eksik beyanda bulunduğu anlaşılan mükelleflerin 2 bin 600 lira Gelir Vergisi istisnası hakkından yararlanamayacakları gibi beyan etmeleri gereken tutarın bir katı oranında da vergi ziyai cezası ve her ay için yüzde 1,95 gecikme faizi ile karşı karşıya kalacaklarını bildirdi. Sütçü, kira elde edenlerin (GMSİ) tespitine yönelik çalışmaların devam ettiğini, vatandaşların, başkanlıkça tespit edilmeden, süresinde beyanda bulunmaları, süresinde beyanda bulunmamaları halinde ise kanuni haklarını kaybedeceklerinin bilinmesi gerektiğini vurguladı.
Vatandaşların en geç 25 Mart Perşembe günü mesai saati bitimine kadar beyanda bulunabileceklerini bildiren Sütçü, beyannamelerin düzenlenmesi ve alınması ile ilgili il merkezi ve ilçelerdeki vergi dairelerinden, Mükellef
Hakları ve İletişim Müdürlüğünden, Deepo ve Özdilek alışveriş merkezlerinde bulunan masalardaki yetkililerden yardım alabileceklerini kaydetti. Huzurevlerinde yaşayan ya da yaşlılığı, engelli oluşu ve hastalığı nedeniyle vergi dairelerine gelemeyecek durumda olanların da Alo Maliye 189 numaralı telefonları arayarak, isim, adres ve telefonlarını bildirmeleri halinde, adreslerine gidilerek beyannamelerinin alınacağını ifade eden Sütçü, gerekmesi ve talebi halinde yaşlı ve engelli mükellefin beyannamesinin doldurulmasında yardımcı olunacağını, tahakkuk fişi verilerek işleminin tamamlanacağını belirtti.
AA


Geri Dön