17 / 11 / 2024

Vergide artış yok!

Vergide artış yok!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışı öngörmediklerini, lüks tüketime vergi konusunda bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Şimşek, "Şu aşamada yeni vergi konusunda somutlaşmış bir çalışma yok" dedi





Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi artışı öngörmediklerini, lüks tüketime vergi konusunda bir çalışma yapmadıklarını söyledi. Şimşek, "Şu aşamada yeni vergi konusunda somutlaşmış bir çalışma yok. Lüks tüketime vergi konusunda somut bir çalışma gündemde değil" dedi. Kamunun lüks yerlerden çekileceğini belirten Şimşek, memur-emeklinin enflasyon farkının telafi eğitileceği mesajını verdi. Şimşek, Türkiye'nin 2015 yılı bütçe giderlerinin 472.9 milyar lira, bütçe gelirlerinin 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörüldüğünü bildirdi.

Şimşek, Ocak-Eylül dönemi merkezi yönetim bütçe sonuçları, 2014 gerçekleşmeleri ve 2015 bütçe tasarısını açıkladığı toplantıda şu mesajları verdi: 

SIKI MALİ POLİTİKASI: Doğalgaz, elektrik fiyatlarındaki artışla beraber enflasyon tahmini yüzde 9.4 olarak belirlendi. Gelecek sene mali politikayı sıkı tutmaya devam edeceğiz. Gelecek sene enflasyonun yüzde 6.3'e düşeceğini tahmin ediyoruz.

BÜYÜMEYE DEVAM: Türkiye yüzde 3-4 arasında büyüme aralığına razı olamaz. Türkiye'yi daha yüksek büyüme patikasına sokacağız. Bununla yaratabileceğimiz istihdam sınırlı. Tekrar yüksek büyüme patikasına girmemiz lazım. Bunu başarmanın tek yolu çok kapsamlı mikro düzeyde reform yapmaktır. Az borçlanıp, faizi makul seviyede tutacağız.

YATIRIM ORTAMI İYİLEŞECEK: Büyüme potansiyelini etkileyecek en önemli faktör reformlar olacak. İş yapma ortamı, yatırım iklimi iyileşecek. Kaynak tahsisini daha etkin alanlara kaydırma konusunda daha etkili olacağız. Kamu harcamaları üzerinden kalıcı bir büyüme sağlanacağına inanmıyorum. Altyapı, eğitim yatırımlarına öncelik verilecek.

LÜKS VERGİSİ GÜNDEMDE YOK: (Lüks vergiler) O yönde henüz somutlaşmış bir çalışma söz konusu değil. Ama orta, uzun vadede vatandaşlarımızın lüks malları tüketecekse daha fazla vergi vermesini normal buluyoruz. Otomotivde geçmişte benzeri şeyler yapıldı, ama şu an itibarıyla yeni bir şey gündemde değil.

MEMUR-EMEKLİYE ZAM: Bu yıl için memura ve emekliye verilen artışlar toplu sözleşme çerçevesiyle belirlendi. Geriye giderek onun çerçevesini değiştirme imkanı olmadı. Memur ve emekli maaşlarında 2015 yılında oransal bir artış söz konusu ama bu oranların üzerinde bir enflasyon olursa 2015 yılı için telafi ederiz.

KAMU BİNALARINA DESTEK YOK: Kamu bina yatırımlarına destek vermiyoruz. Kamu kampusları konusunda yeni bir çalışma yapacağız. Artık lüks yerlerden çekilmemiz lazım. Bu kampusları lüks yerlere yapmayacağız. Kampusları biz daha mütevazı, şehirlerin gelişmesini sağlayacak alanlara doğru yapacağız. 

GENEL SÜBVANSİYON YANLIŞ: Bir malı uzun süre maliyetinin altında satma zenginleri sübvanse etmektir. Fakire gereken destekleri veriyoruz, genel sübvansiyonları doğru bulmuyoruz. 

EN UCUZ ELEKTRİK: Elektrik, doğalgazda 2012'den beri ilk artış yaşandı. İthal ürünlerde çok ciddi fiyat artışı var. Hala Avrupa'nın en ucun doğalgazını ve elektriğini sağlayan bir ülkeyiz

GAYRİMENKUL RANTLARI: (Orta Vadeli Program'da gayrimenkul rantlarının vergilendirilmesi konusunda) Bu yönde bir adım attık. Ama buna ilaveten de bir çalışma var. Bu çalışmalar devam ediyor. 

VERGİDE ARTIŞ YOK: Vergi oranlarında bir artış öngörmüyoruz. Maktu vergileri de enflasyon oranında artırmak kadar doğal bir şey yok.

AKADEMİSYENLERE ZAM: Akademisyenlere yaklaşık olarak 726 lira ile 835 lira arasında zam yapılacak. Bunun maliyeti yaklaşık 1.1 milyar lira olacak.

HAKİM-SAVCILARA 220 MİLYONLUK ZAM: Hakim ve savcıların mali haklarının yüzde 15 ile yüzde 31 arasında değişen oranlarda olmak üzere net seyyanen bin 146 lira olarak artırılması öngörülüyor. Bunun da maliyeti 220 milyon lira olacak. 

74 BİN PERSONELİN DAĞILIMI: Kamuya alınacak 74 bin personelin dağılımına henüz karar verilmedi. 

LOJMAN, TAŞITA SINIRLAMA: Başbakanımız lojman, taşıt kullanımına sınırlamaya destek verdi. 


"Önümüzde kristal kristal yoktu"

Bakan Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisi için öngörülen 3.3'lük büyümenin düşük olduğu yönündeki eleştirilere, "AB'nin krizden toparlanmasını öngörerek yüzde 4'lük büyüme öngörmüştük. Bölgemizde özellikle Irak'ta IŞİD faktörünü öngörmek imkansızdı. Kimsenin önünde kristal bir küre yoktu. Irak sıradan bir pazar değil. Irak net dış ticaret fazlası açısından en büyük ihracat pazarımız. Yılda 12 milyar dolara yakın dış ticaret fazlası verdiğimiz bir ülke. Buradaki kargaşa Türkiye'nin büyümesini olumsuz yönde etkiledi. Türkiye 17 Aralık süreci ve iki seçim yaşadı. Siyasi anlamda bir miktar belirsizlik yaşandı. Bu faktörler bir araya geldiğinde yılın ilk çeyreğinde ciddi parasal sıkılaştırma oldu. Bunlar iç talebi sınırladı. Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde Türkiye'nin büyüme performansı oldukça iyi denilebilir. Gelecek yıl yüzde 4'lük büyümenin gerçekleşeceği kanısındayız" dedi.


9.2 milyarlık açık

Bütçe rakamlarını açıklayan Bakan Şimşek, "Eylül'de bütçe açığı 9.2 milyar lira, faiz dışı açık 4.6 milyar lira oldu. Ocak-Eylül'de bütçe açığı 11.9 milyar lira, faiz dışı fazla 26.3 milyar lira... Aynı dönemde bütçe giderleri yüzde 10.5 artışla 3254 milyar lira gerçekleşti. Aynı dönemde bütçe gelirleri yüzde 8.1 artışla 313.5 milyar liraya çıktı. Bütçe açığı bu yıl 24.4 milyar lira, faiz dışı fazla 25.8 milyar lira olacak. Bütçe açığının GSYH'ye oranı yüzde 1b9 yerine yüzde 1.4 olarak gerçekleşecek" dedi.


HEDEFLER

Türkiye'nin 2015 yılı bütçe giderleri 472.9 milyar lira, bütçe gelirleri 452 milyar lira, bütçe açığının ise 21 milyar lira olarak öngörülüyor. Bütçe gelirlerinin yüzde 6.6 artması öngörülüyor. Petrol fiyatlarında aşağı yönlü trend sürerse, cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 5'in altına inecek.


Yeni Asır


Geri Dön