27 / 04 / 2024

Vergide yeni dönem... Gelire göre vergi sistemi geliyor!

Vergide yeni dönem... Gelire göre vergi sistemi geliyor!

Gelire göre vergi sistemi gündemde tekrardan yerini aldı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konuya ilişkin çalışma başlattıklarını belirtti. Peki, gelire göre vergi ödeme nasıl olacak? İşte detaylar...



Ülkemizde uzun zamandır gündemden düşmeyen 'gelire göre vergi' sistemiyle ilgili çalışmaların başladığı belirtildi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, gelire göre vergi sistemi üzerinde çalıştıklarına dair açıklama yaptı. Böylece KDV ve ÖTV gibi herkesin ortak konusu olan dolaylı vergilerin payı düşecek. Gelir, kurumlar ve servetten alınan vergilerin ise dolaysız vergi payı artacak.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz katıldığı TV kanalında Türkiye'de dolaylı vergilerin payının fazla, dolaysız (doğrudan) vergilerin ise düşük olduğuna dikkat çekerek, gelecek günlerde oransal olarak doğrudan (dolaysız) vergilerin payının sosyal adalet açısından yükselmesi gerektiğine inandığını belirtti.

Yılmaz, "Gelir düzeyi ne olursa olsun herkesten aynı vergiyi almak değil, düşük gelirli kesimlere daha az sorumluluk yüklenmesi anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.

Vergide yeni dönem... Gelire göre vergi sistemi geliyor!

DOLAYLI VERGİ PAYI YÜZDE 65

Türkiye'de dolaylı vergi yükü;

1990 yılında yüzde 48, 

2000 senesinde yüzde 59, 

2002 yılında yüzde 66, 

2004'te yüzde 69 olmuştu. 

2010'da yüzde 67 olan söz konusu oran, 2017'ye kadar yüzde 66-69 bandında seyretmiş, 

2019'da yüzde 61.3'e gerilemiş, 

2020'de yüzde 65.6, 2021'de yüzde 64.1 

2022 yılında yüzde 62.2 düzeyinde gerçekleşmişti.

2023 ocak-ağustos döneminde ise KDV ve ÖTV'nin toplam vergi gelirlerindeki payı yüzde 65, dolaysız vergilerin payı ise yüzde 35 oldu.

Dolaylı vergiler arasında ÖTV, KDV, Banka ve Sigorta Muamele Vergisi, Damga Vergisi, Gümrük Vergisi ve Özel İletişim Vergisi yer alıyor. Dolaysız vergiler ise gelir ve kazanç üzerinden alınan Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi ile mülkiyet üzerinden alınan Veraset ve İntikal Vergisi, MTV ve Emlak Vergisi'ni kapsıyor.

NE PLANLANIYOR?

Sabah'ın haberine göre, Oransal olarak dolaysız vergilerin payının yükseltilmesi hedefleniyor. Gelir düzeyi az olandan daha düşük, zenginden daha çok vergi alınması planlanıyor.

Kayıt dışılıkla etkin ve dijital verileri kullanarak mücadele edilerek vergi gelirlerinin yükseltilmesi, tahakkuk-tahsilat oranlarını artıracak tedbirler alınması gündemde yer alıyor.

Hükümetten son dakika emekli ve memur maaş zammı açıklaması: Önemli artışlar geliyor!

Kiracılar dikkat: Ev sahipleri bunları yapan kiracıyı yerinden kıpırdatamıyor! 

Konutta periyodik denetim kapıda: 81 ilde kentsel dönüşüm ve deprem yasasının temelleri oluşturuluyor! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön