06 / 05 / 2024

Vergisini zamanında ödeyene indirim yapılsın!

Vergisini zamanında ödeyene indirim yapılsın!

Isparta’da gerçekleştirilen 37. Girişim ve İş Dünyası Konseyi’nin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, torba yasa ile Meclis’e getirilen vergi affı düzenlemesinin adaletsizliğe yol açacağını söyledi.




Isparta’da gerçekleştirilen 37. Girişim ve İş Dünyası Konseyi’nin açılışında konuşan TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça, torba yasa ile Meclis’e getirilen vergi affı düzenlemesinin adaletsizliğe yol açacağını söyledi. Onatça, SGK primlerini zamanında ödeyenlere sağlanan indirim avantajının benzerinin vergiye de getirilmesini önerdi.



2014 yılında çıkması planlanan ve torba yasa ile hükümet tarafından Meclis’e sunulan vergi affı ile ilgili Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Süleyman Onatça, vergi affının işletmeleri rahatlatacağını, öte yandan gününde ödeyenler için bir haksızlık haline geldiğini belirterek bunun önlenmesi için SGK primlerini zamanında ödeyenlere sağlanan indirim avantajının benzerinin vergiye de getirilmesini önerdi.


Isparta’da düzenlenen TÜRKONFED 37. Girişim ve İş Dünyası Konseyi açılış konuşmasını yapan Onatça, “Vergisini belki de kredi kullanarak ödeyen ve bu konuda hassasiyet gösteren işletmelere haksızlık yapılmaması adına bizim önerimiz; SGK primi ödemelerinde uygulanan yöntem olacaktır. Bilindiği üzere SGK sisteminde ödemesini zamanında yapanlar için otomatik bir indirim uygulanıyor. Aksi takdirde işletmeler ‘nasıl olsa vergi affı olacak’ gibi bir beklenti içine giriyor ve vergisini ödeyenler ile devlet bu şekilde zarara sürükleniyor.” diye konuştu.


Süleyman Onatça, “Oysa yapılması gereken kayıt dışı ekonomi ile mücadele etmek ve vergi tabanını genişletmeye çalışırken her kesimin vergisini ödeyebileceği kolaylıkta bağımsız ve tarafsız bir denetim mekanizması oluşturmaktır. Kapsamlı bir vergi reformu gibi zor ama kalıcı bir yoldan gitmek yerine vergi affıyla kestirmeden sonuç almaya çalışmak yatırım ortamını da bozuyor.” dedi.


Yoğun siyasi gündemin ülke ekonomisi için ayak bağı olduğunu belirten Onatça, bu yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 4’lük büyümeyi olumlu bulduğunu fakat bu büyüme hızıyla ülkenin orta gelir tuzağından çıkmanın pek mümkün görünmediğini söyledi.


Son dönemde yüksek faiz politikası sebebiyle Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından eleştirilen Merkez Bankası’nın para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Onatça, “Faiz oranlarının düşürülmesi politikasını dikkatle okumamız gerekir. Büyümeyi yapay bir şekilde artırmak için faizleri zorla aşağıya baskılamanın yan etkilerinden endişe duyuyoruz. Bu etkilerin başında Merkez Bankası’nın bağımsızlığı geliyor.” dedi.


Faizlerin düşmesi, iş dünyasının belki bu seneki ticari hayatını olumlu etkileyecek ancak bu durum enflasyonun artması, dış açık finansmanının sıkıntıya girmesi ve Merkez Bankası itibarının zedelenmesi gibi tehlikeleri içinde barındırdığını kaydeden Onatça, faiz oranlarının yüksek olmasının siyasi ortamdaki gerginlikten de kaynaklandığını söyledi.


Onatça, “Bu nedenle faiz oranlarının düşürülmesi için öncelikle yapılması gereken siyasi tansiyonun düşürülmesi ve belirsizliğin ortadan kaldırılmasıdır. Piyasa ekonomisinin, sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için iyi işleyen bir demokrasiye de ihtiyacı vardır. Ayrıca yapısal reformların bir an önce yapılıp üretim ve verimliliğin artırılması gerekir.” diye konuştu.


TÜSİAD Yönetim Kurulu üyesi Tarkan Kadooğlu, çözüm sürecinin yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için siyasi bir propaganda aracı olarak kullanılmaması uyarısında bulunarak, “30 yıla yakın bir süredir toplumu yormuş, kardeşlik duygularını zedelemiş, şiddet ortamının sebep olduğu hassasiyetin bir anda ortadan kalkması mümkün değildir. Partiler üstü bir anlayışla ele alınacak çözüm sürecinin hem siyasi hem de iktisadi olumlu sonuçlarını yakın gelecekte görebileceğimizi umuyorum.” dedi.



Zaman 


Geri Dön