29 / 04 / 2024

'Verimlilik kaybı ısıtma sistemlerinden kaynaklı'

'Verimlilik kaybı ısıtma sistemlerinden kaynaklı'

Risa Radyatör Genel Müdürü İlker Mülayim, Avrupa ve Rusya gibi Türkiye'ye göre soğuk ülkelerin çok yüksek ağırlıkta alüminyum radyatörlerin, Türkiye'de ise saç radyatörlerin kullanıldığını söyledi.



Özelleştirilmiş verimli radyatörler üreten Risa Radyatör Genel Müdürü İlker Mülayim, Avrupa ve Rusya gibi Türkiye'ye göre soğuk ülkelerin çok yüksek ağırlıkta alüminyum radyatör kullandığını, çok daha verimli olmasına karşılık Türkiye'nin ise sadece kısa vadeli maliyet farkını gözeterek saç radyatörlerin kullanıldığını söyledi. 


Alüminyumun sac radyatörlere göre üç kat daha fazla ısı transferi gerçekleştirdiğini, alüminyum radyatörün, sac radyatörün yüzde 20'si kadar su kullandığını belirten Mülayim, "Enerji ithal ettiğimizi düşünürsek, yalıtımla sağlanan enerji tasarrufuna yakın bu alanda da tasarruf var. Üstelik, bu radyatörleri kişiselleştimek, dalıa güzel mekanlar yaratmak mümkün" dedi. 


Maliyetler düşüyor Kendi geliştirdikleri burç (sıcak suyun ısı kanallarına aktarım parçası) sistemi ile verimli radyatörler ürettiklerini belirten İlker Mülayim, hem istenilen ölçü ve çeşitte üretmeye uygun olması hem de yüksek verimli olması nedeniyle alüminyum radyatörlerin yaygınlaşması gerektiğini kaydetti. 


Alüminyum radyatörlerin Avrupa ve Rusya'da pazarın ağırlığını oluşturmasına rağmen, Türkiye'de yüzde 10-20 aralığında kaldığını kaydeden Mülayim. "Enerji verimliliği ve uzun ömür gibi unsurlar dikkate alındığında, alüminyum daha iyi sonuç veriyor. Yalıtıma odaklı bir tasarruf arayışı var ve elbette haklı. Ancak, ısıtma yönünden de yüksek verimlilik elde etmek mümkün. Hem estetik hem de verimlilik nedeniyle, lüks konut projelerinde hep alüminyum tercih ediliyor çünkü akılcı. Ancak genel konutlarda da tercih edilmesi, enerji ithal eden bir ülke için büyük katkı sağlayacaktır" dedi. 


Alüminyum radyatörün saattebin kilokalori ısıyı 0,64 litre su ile sağlayabildiğini, bunun muadil panel radyatörlerin kullandığı suyun beşte biri olduğunu belirten Mülayim, suyu ısıtmak için harcanan elektrik, pompa düzeneği gücü vb. bütün yatırımda maliyeti aşağıya çektiğini kaydetti. Enerji verimliliği-tasarrufu açısından genel konutlar için üretilecek alüminyum radyatör kullanımının maliyetlerini düşürdüğü vurgulandı. 





Geri Dön