Veysel Eroğlu: 2B meselesini hükümetimizin uğraşlarıyla çözdük!
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: 2B gibi kangren olmuş bir meseleyi hükümetimizin uğraşları neticesinde çözdük. Kadastro ve tescil işlemleri yapılmadığı, 2B sınırları belirlenmediği için meseleyi çözmek uzun süre mümkün olmamıştı.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ''2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunmuştuk. Hedeflerimizi aştık 2 milyon 420 bin hektara ulaştık ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk'' dedi.
Eroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin Abant'ta ortaklaşa düzenlediği ''Ormancılık Sektörünün Geleceği: Orman-Ekoloji-Ekonomi'' konferansının kapanışında yaptığı konuşmada, buradan alınacak neticelerin 21-23 Mart 2013 tarihleri arasında Ankara'da gerçekleştirilecek ''Ormancılık ve Su Şurası'' ile 2014-2018 yıllarını kapsayacak olan ''Onuncu Kalkınma Planı'' hazırlıkları için faydalı olacağını kaydetti.
Zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan Türkiye florasının, tıbbi ve aromatik bitkiler açısından da oldukça zengin olduğunu dile getirerek, bu zenginliği korumak ve gelecek nesillere aktarmak için çalışmaları bir plan ve program dahilinde yürütüklerinin bildirdi.
Eroğlu, 2007 yılında başlattıkları ''Nuh'un Gemisi Projesi'' ile dünyada bir ilki gerçekleştirerek biyolojik çeşitliliğin anında izlenmesine imkan sağladıklarına vurgu yaparak, ''Bakanlığımız, coğrafi bilgi sistemi ile biyolojik çeşitliliğin korunması çalışmalarını 'Nuh'un Gemisi Veri Tabanı' ile kayıt altına almaktadır. Veri tabanında 410 bin 368 civarında veri bulunmaktadır. 2011 yılında 174 bin 498 biyolojik çeşitlilik veri tabanına işlendi, 2012 yılı itibariyle Nuh'un Gemisi'nde yarım milyon veriye ulaşılmıştır'' diye konuştu.
Ormanların, ''odun dışı orman ürünleri'' bakımından önemli bir konuma sahip olduğunu anlatan Bakan Eroğlu, ''Uzun yıllardan beri odun üretiminin ön planda olması, odun dışı orman ürünlerine yeterli ilginin gösterilmemesinin temel sebeplerinden biridir. Ancak son yıllarda bu eğilimin değişmekte olduğu açıkça görülmektedir. Orman Genel Müdürlüğümüz bünyesinde konuya ilişkin Odun Dışı Orman Ürünleri Dairesi Başkanlığı kurduk. Önümüzdeki dönemde önemli ürünlerin yayılışını ve kapasitesini tespit etmek ve bu ürünlerin sürdürülebilir şekilde üretilmesini sağlamak için gerekli çalışmalara başladık'' ifadesini kullandı.
-''Aromatik Bitkiler Merkezi''-
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin en büyük Aromatik Bitkiler Merkezi'nin Afyonkarahisar'da kurulduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:
''Afyonkarahisar Zafer Şehir Ormanı sınırları içerisinde, yöredeki tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirileceği, tohum üretilip saklanabileceği ve halka tanıtılacağı Türkiye'nin en büyük Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi'ni kuruyoruz. Bu bitkilerin tanıtımının yanı sıra üretimi ve pazarlanmasını da yapacağız. 5 Ekim 2012 tarihinde temelini attığımız bu merkezi inşallah Aralık 2013'te hizmete açacağız.''
Tıbbi ve aromatik bitkiler baharat, ilaç sanayi, meşrubat, parfüm, sabun, şekerleme, kozmetik, diş macunu, şifalı ve dinlendirici çay imalatı, esans, aroma gibi birçok alanda kullanıldığını hatırlatan Eroğlu, tıbbi bitkilere yönelik talebin sürekli artmasının bu bitkilerin ticareti ile uğraşan ayrı bir pazar oluşturduğunu anlattı.
Eroğlu, bitkisel ilaçların bütün dünyadaki toplam pazar payının 2000 yılı için yaklaşık 60 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini vurgulayarak, bunun dünyadaki yıllık ilaç pazarının yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğunu bildirdi.
-''Odun dışı orman ürün ticareti''-
Türkiye'de yaklaşık 300 bin kişiye doğrudan veya dolaylı istihdam imkanı sağlayan odun dışı orman ürünü ticaretine dayalı pazarın, dünyadaki büyüklüğünün 21 milyar dolar olduğunun tahmin edildiğini belirten Eroğlu, ''Ülkemizin orman ürünlerinin dış ticaretteki en önemli payını yüzde 97'lik oranı ile odun dışı orman ürünleri almaktadır'' dedi.
Bakan Eroğlu, Türkiye'nin 196 ülke arasında en fazla odun dışı orman ürünü ihracatı yapan 21'inci sırada olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
''Odun dışı orman ürünleri ihracatı, dünya ölçeğinde bakıldığında son 10 yılda sürekli artış eğilimindedir. 2011 yılında Türkiye'nin, odun dışı orman ürünleri sektöründen en fazla ihracat yaptığı ülke Çin'dir. Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 15'i Çin'e yapılmakta olup sektör ihracatında ikinci sırada yer alan ABD, toplam ihracattan yüzde 9,3 oranında pay almaktadır.''
Eroğlu, odun dışı orman ürünü kapsamında ihracata konu edilen türlerden en fazla gelirin sırasıyla çam fıstığı, defne yaprağı, kekik ve doğal mantarlardan elde edildiğini söyledi.
Geçen yılda toplam 150 bin ton odun dışı orman ürününün üretildiğini dile getirerek, yaklaşık 300 milyon dolar ihracat gerçekleştirildiğini kaydetti.
-''Ağaçlandırma hedefini aştık''
Bakan Eroğlu, cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma hamlesini 2008 yılında başlattıklarını anlatarak, ''2008-2012 yıllarını kapsayan Milli Ağaçlandırma Seferberliği kapsamında 2 milyon 300 bin hektar alanı ağaçlandırma taahhüdünde bulunmuştuk. Hedeflerimizi aştık 2 milyon 420 bin hektara ulaştık ve 2 milyar adet fidanı toprakla buluşturduk'' şeklinde konuştu.
Dünyada orman varlığı azalırken, orman varlığını arttıran nadir ülkelerden biri olduklarına dikkati çeken Eroğlu, Türkiye'deki orman varlığının hem alan hem de odun serveti olarak arttırdıklarını bildirdi.
Eroğlu, yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarıyla dünyada en çok ağaçlandırma yapan ilk 3 ülke arasına girdiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:
''2B gibi kangren olmuş bir meseleyi hükümetimizin uğraşları neticesinde çözdük. Kadastro ve tescil işlemleri yapılmadığı, 2B sınırları belirlenmediği için meseleyi çözmek uzun süre mümkün olmamıştı. Bu sebeple önce altyapısını hazırlamak için Tapu Kadastro Kanunu'nda değişiklik yaptık. Özellikle son 5-6 yılda orman kadastro çalışmalarına hız verdik ve 2011 yılı sonu itibariyle 18 milyon 750 bin hektar orman alanının kadastrosunu tamamladık. 2012 yılı içerisinde 2 milyon hektar alanda kadastro çalışması yaptık'' dedi.
AA