28 / 12 / 2024

Veysel Eroğlu: GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız!

Veysel Eroğlu: GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız!

GAP'ın gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacağını belirten Veysel Eroğlu, “GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız” dedi.



GAP'ın gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacağını belirten Veysel Eroğlu, “GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız” dedi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti iktidarıyla Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da halkın refahını ve kalkınmasını sağlayacak büyük projelere imza atıldığını belirterek, en önemli projenin ise Güney Anadolu Projesi (GAP) olduğuna işaret etti. Bölgeye yapılan projenin Türkiye'nin en büyük entegre kalkınma projesi olduğunu anlatan Eroğlu, GAP kapsamında enerji, sulama, içme suyu temini, çevre ve dere ıslah tesislerinin bulunduğu pek çok yatırım yer aldığını belirtti. Projenin 22 baraj, 19 hidroelektrik santrali, 9 içme suyu projesi ve 10.58 milyon dekar sulama alanından oluştuğunu dile getiren Eroğlu, 2003 yılında 211 milyon lira olan GAP sulama bütçesinin bu yıl 1.4 milyar liraya çıktığına dikkati çekti.


Ödeneklerin artmasıyla dev yatırımların bir bir hayata geçirildiğini belirten Eroğlu, şunları söyledi:


"GAP kapsamında 2002 yılında 198 bin 854 hektar arazi sulanırken, ödeneklerin artmasıyla geçen yıl sonunda GAP'ta sulanan alan 442 bin 842 hektara yükseldi. Yakın bir gelecekte dünyadaki en önemli sektör gıda arzı ve güvenliği olacaktır. Sulamalar tamamlandığında GAP, gıda üreten ve dünyaya ihraç eden 'üretim ve ihracat merkezi' olacak."


2050'YE KADAR İÇME SUYU GARANTİSİ

Bakan Eroğlu, GAP'ta özellikle sulamalardaki işlerin en zor kısımları olarak nitelendirilen baraj ve göletlerle "atardamarlar" niteliğindeki dev ana kanalları tamamladıklarını ve sulama şebeke inşaatlarını daha hızlı ve kısa sürede tamamlayacaklarını bildirdi. Çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğüne dikkati çeken Eroğlu, "Toplam 10 milyon 580 bin dekar sulama alanına sahip GAP'ı 2019 yılında tamamlayacağız. GAP'la bölgede yaşayan vatandaşlarımıza yılda 519 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlayarak, 2050 yılına kadar olan içme suyu ihtiyaçlarını teminat altına aldık. Adıyaman, Gaziantep, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Kilis, Siirt, Şırnak, Diyarbakır ve Mardin şehirlerimizin su meselesini kökünden çözdük" dedi.


Eroğlu, GAP'ın ekonomik açıdan da bölgeye ciddi bir kalkınma sağlayacağını söyledi. Sulamada 2.2 milyar dolar, enerjide 4 milyar dolar ve içme suyunda 400 milyon dolar katkı sağlayacağını bildiren Eroğlu, "Sulama, içme suyu ve enerji maksatlı projelerden oluşan GAP tamamlandığında milli ekonomiye yılda 6.6 milyar dolar katkı sağlayacak" dedi. Bakan Eroğlu, proje ile bir milyon 270 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanacağını ifade etti.


2003'TEN BU YANA 35 BARAJ YAPILDI

Doğu Anadolu ve Güneydoğu bölgelerinde 2003 ve 2015 yıllarında tamamlanan tesisler hakkında bilgi veren Eroğlu, Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Ağrı, Erzurum, Bitlis, Muş, Van, Hakkari, Kars, Sivas, Diyarbakır, Şırnak ve Şanlıurfa'ya 35 baraj kazandırıldığını belirtti. Barajlarla 845 bin 840 dekar araziye sulama suyu sağlandığını vurgulayan Eroğlu, bölgede 24 barajın da inşaatına devam edildiğini kaydetti.


Türkiye


Geri Dön