23 / 12 / 2024

Veysel Eroğlu: Kuraklığa rağmen suyu iyi yönettik!

Veysel Eroğlu: Kuraklığa rağmen suyu iyi yönettik!

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu karayoluyla bugün Ankara'dan Amasya’ya geldi. Bakan Eroğlu, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’i makamında ziyaret etti. Burada Valilik şeref defterini imzaladı.




Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu karayoluyla bugün Ankara'dan Amasya’ya geldi. Bakan Eroğlu, Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin’i makamında ziyaret etti. Burada Valilik şeref defterini imzaladı. Bakan Eroğlu, kentte yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Daha sonra kendisine ikram için hazırlanan Amasya elmasını eline alıp fotoğraf çektirdi. 

 

Bakan Eroğlu ziyaret sonrasında Valilik'te basın toplantısı düzenledi. Burada bakanlığının kentte yaptığı, tamamlanan ve inşaatı devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun kuraklıkta A, B planlarının yanı sıra C planının ne olduğunu sorması üzerine Bakan Eroğlu şöyle konuştu: 

 

"C planı devreye girmedi. Bazı illerde A planı bazı illerde İstanbul, Yalova gibi illerde B planı devreye sokuldu. C planına ihtiyaç kalmadı. Zaten dün mecliste bu konuda bir arkadaşımız muhalefet milletvekili soru sordu. Bende 20 dakika Türkiye’de kuraklığa nasıl aştık anlattım. Biz kuraklığa rağmen suyu çok iyi yönettik. Türkiye bir defa su zengini değil. Yarı kurak iklim bölgesinde. Ülkenin iklim durumu böyle. Dolayısıyla burada suyu çok akılıca yönetmek gerekiyor. Suyu barajlarda göletlerde yer altı suyunda biriktirip en çok ihtiyacı olan yaz aylarında kullanmak gerekiyor. İşte biz bunu yaptık. Türkiye’de 268 baraj inşaat ettik, biriktirme kapasitesi çok arttı. Ayrıca bin tane göletin büyük kısmı bitti. Yıl sonunda hepsi bitecek. Bunlar hep kuraklığın aşılmasında büyük bir imkan sağladı. O bakımdan herhangi bir sıkıntı yaşamadık. İstanbul’da sular akıyor. İzmir’de muazzam tesis yaptık." 

 

Bakan Eroğlu dünyada su konusunda çok sıkıntı çeken ülkeler olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

 

"Dünyada yaklaşık 2.5 milyar insan yeterli suya ulaşamıyor. Türkiye’de tamamı yüzde yüz suya erişim var. Türkiye su teknolojisi konusunda dünyada ilk 7’ye giren bir ülkedir. Baraj inşaatı ve arıtma teknolojisi konusunda dünyada ilk 3’e giren ülkeyiz. Bunu böyle ifade ediyorum. Yoksa şimdi bu kuraklıkta çoğu şehirde su bulunmazdı. Çalışınca oluyor. Hiçbir yeri susuz bırakmayız. Sırrımı da söyleyeyim. Büyük düşünüyoruz biz. Biz gelir gelmez bakanlığa bütün şehirlerin 2040, 2050, 2060 yılına kadar olan su ihtiyaçlarıyla ilgili büyük bir eylem planı hazırladık. Bunu uyguladık. 76 şehrin içme suyu barajı, gölet veya isale hattı, arıtma tesisleri depolarına kadar 76 şehir susuz kalacaktı. Bunların hepsini yaptık. Türkiye’de İzmir’de, İstanbul’da bile susuzluk yoksa Bursa, Diyarbakır, Şanlıurfa yaptığımız tesisler hepsinde bizimiz emeğimiz var."

 

Amaç dışı su kullanımıyla ilgili bir soru üzerine Bakan Eroğlu, "Bazen fazla endişe ediyorlar. Barajlarda su seviyesi Kasım ayından itibaren artmaya kadar Mayıs’a kadar artar, Mayıs’tan sonra azalır, genelde Ekim ayı sonunda en düşük seviyeye ulaşır. Bazen sulama suyunu bahçesini sulayacak imkan yoksa bahçelerini içme suyu ile suluyor. Bu doğru bir şey değil. Vatandaşı eğitmek lazım. Ben 'Su tasarrufu' diye konuşmuyorum. Çünkü ben 'Tasarruf' deyince 'Su bitecek' diye endişe ediliyor. İnsanlarda susuzluk endişesi var. Bunun kırılması lazım. Bunun dışında bizim dışımızda bir eğitim çalışmasının başlamasında fayda var. Gazeteciler bana soruyor, 'İstanbul susuz kalacak mı?' Devre dışı bıraktığımız eskiden transfer barajı olan Alibeyköy Barajı’na yakın olduğu için gidiyor. Orada resim çekiyor 'İstanbul’da su bitecek. 15 günlük su kaldı.' Ya kardeşim siz bunu vatandaşa söylemeyin. Bunu vatandaş niye endişe etsin. Geçmişte büyük sıkıntı çekildiği için gece yarılarına kadar musluk başında nöbet tutulduğu için bunu düşünecek biziz, diye bunları söyledik" diye konuştu. 

 

Amasya’da kurulan bal ormanıyla ilgili açıklama yapan Bakan Eroğlu, "Şu ana kadar 175 bal ormanı tesis ettim. Türkiye bal üretiminde 6’ncı sırada iken şuanda 2’nci sıraya yükseldi.  Amasya’da bal ormanları ile oluşturulacak bir marka ile kırsal kalkınma sağlanabilir" dedi. 

 

Bir basın mensubu Bakan Eroğlu’na günlük hayatta balı ne kadar tükettiğini sordu. Bunun üzerine Bakan Eroğlu, "Ben her sabah mutlaka çörek otu tozu ile balı karıştırarak bir tatlı kaşığı yerim. Mide için fevkalade faydalıdır. Bazı dostlara da tavsiye ettim. Hatta dün iki tane milletvekiline hazırlayıp takdim ettim" diye konuştu.



Ankara Son Söz


Geri Dön