06 / 11 / 2024

Veysel Eroğlu'ndan Cerattepe maden projesi açıklaması!

Veysel Eroğlu'ndan Cerattepe maden projesi açıklaması!

Orman ve Suişleri Bakanı Eroğlu, Artvin'in Cerattepe bölgesinde açılması planlanan maden ocağı hakkında konuştu. Eroğlu, "Ben Orman Bakanı’yken ilk defa 2009 yılında AB’de Çevre faslını açtık. En zor açılan fasıl''dedi.




Orman ve Suişleri Bakanı Eroğlu, Artvin'in Cerattepe bölgesinde açılması planlanan maden ocağı hakkında konuştu. Eroğlu, "Ben Orman Bakanı’yken ilk defa 2009 yılında AB’de Çevre faslını açtık. En zor açılan fasıl. AK Parti hükümetleri gelmiş geçmiş en çevreci hükümettir. Ağaçlandırmada destan yazıyoruz. 12 yılda 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk." dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Artvin Cerattepe'de açılması planlanan ancak vatandaşların tepkisinin ardından mahkeme kararı açıklanana kadar faaliyetleri durdurulan maden ocağı hakkında açıklama yaptı. Çevrenin korunması için tedbirler alındığını ifade eden Eroğlu, "Çevre ile uyumlu örnek bir proje olacak" dedi.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, NTV canlı yayınında soruları yanıtladı. Veysel Eroğlu, şu ifadeleri kullandı:


"HER KESİLEN AĞAÇ İÇİN 3 TANE DİKİLECEK"


"Mahkemeden tamamen iptal olabilir ya da bunları düzeltin denebilir. Şu anda ÇED raporuna itiraz var. Biz daha önceki ÇED'e göre bilim adamlarının istedikleri hususları yerine getirdik. Orada açık işletme olmayacak, galeri olacak. Maden orada işletilmeyecek, hatta yoldan değil, teleferikle Borçka yoluna taşınacak. Kesilecek ağaç sayısı 3 bin 500 adet ve her kesilen ağaç için 3 ağaç dikilecek. Maden kanunu gereğince ormanlık alanlarda maden çıkarılmasına izin vermek durumundayız. Sadece bakır için yılda 2 milyar dolardan fazla döviz ödüyoruz yurtdışına.


"MUAZZAM YOLLAR VAR"



Şu anda orada madencilik ve çevre adına korunabilecek her tedbir alındı. Çevre ile uyumlu örnek bir proje olacak. Biz her şeyi dört dörtlük düşünüyoruz. Ben bir Artvin sevdalısıyım. Orayı korumak için muhteşem bir çalışma yaptık. 15-20 tane dev tünel inşa ettim ben orada. Artvin'den Erzurum'a gitmek istediğim zaman yollar patika gibiydi. Şimdi muazzam yollar var. Artvin'e büyük yatırımlar geldi.


Bölgede ağaç kesilmedi. Şu ana kadar orada yolu kapatmak için gelen sivil toplum kuruluşları ağaç kesmiş. Onlarla ilgili de işlem yapılıyor.


Bütün dünyada kömür üretiliyor, termik santraller yapılıyor. Sistemler çok gelişti. Baca teknolojisiyle yapılan termik santrallerde dumanı dahi göremiyorsunuz. Biz enerjide dışa bağımlıyız. Dolayısıyla bizim doğalgazımız yok, petrolümüz yok elektrik üretmek için.


HES, RES VE GES PROJELERİ


Bunlar için de kömür en son teknolojisi kullanılarak, termik ve biliyorsunuz HES'ler var. Bunlar çok çevreci. Baraj yapmazsak hiçbir şehre su veremeyiz. HES dediğimiz suyun gücünden istifade edip tribünün çalıştırılması ve elektrik üretilmesi. Suyu kirletmiyor, dünyada en temiz enerji olarak biliniyor.


Rüzgar ve güneş enerjisi potansiyeli çok düşük. Rüzgarla üretilen enerji sınırlı. Rüzgar olduğu zaman santral çalışıyor. Barajlı HES'ler yaptığınızda suyu biriktiriyorsunuz. Elektrik sarfiyatı gününün değişik saatlerine göre değişiyor. En pik olduğu saatlerdeki ihtiyacı HES'lerden karşılıyoruz. Barajlı HES'ler Türkiye'nin elektriğinin sigortasıdır. Bunlara karşı çıkanları anlamak mümkün değil.


"AĞAÇLANDIRMADA DESTAN YAZIYORUZ"


Ben Orman Bakanı'yken ilk defa 2009 yılında AB'de Çevre faslını açtık. En zor açılan fasıl. AK Parti hükümetleri gelmiş geçmiş en çevreci hükümettir. Ağaçlandırmada destan yazıyoruz. 12 yılda 3.5 milyar fidanı toprakla buluşturduk.

Son 12 yılda orman varlığımız 1.5 milyon hektar arttı. İstanbul'da bu yıl 'Çınar Yılı' ilan edeceğiz. Bu sene İstanbul'a 100 bin çınar inşallah... İstanbul, şu anda dünyada en çok ormanı olan illerden birisi."



Sabah


Geri Dön