10 / 01 / 2025

Vitra ile Kentin Hayalleri paneli düzenlendi!

Vitra ile Kentin Hayalleri paneli düzenlendi!

Seramik firması Vitra'nın organizasyonuyla "Vitra ile Kentin Hayalleri" başlıklı panel düzenlendi.



Seramik firması Vitra'nın organizasyonuyla "Vitra ile Kentin Hayalleri" başlıklı panel düzenlendi.


Abdullah Gül Ünivesitesi'nde (AGÜ) "Kayseri'nin Hayali: Sanayi Geçmişini Kültür ve Eğitimle Kente Kazandırmak" temasıyla gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü Yekta Kopan'ın üstlendiği panele mimar Erol Arolat, AGÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arzu Erdem ve mimar Gamze Özbal konuşmacı olarak katıldı.


AGÜ Sümer Kampüsünün de mimarı olan Erol Arolat, tarihi bir yerin üniversite kampüsün olarak kullanılmasını duyduklarında ve kendilerine buranın projesi verildiğinde mutlu olduklarını söyledi.


İlerleyen süreçte projenin uygulanması konusunda üniversitenin ilk yöneticileri ile sorunlar yaşadıklarını fakat mevcut yönetimin işin başına gelmesiyle sorunların bir çoğunun aşıldığı belirten Arolat, "Bu kampüsün hem kent tarafından özellikle sosyal anlamda, fiziksel anlamda hem de kültürel anlamda kullanılabilmesi için önümüzü açtılar. Şimdi üniversite kentle ilişki kurabiliyor mu? Bu biraz da kentin durumuyla alakalı. O anlamda sadece üniversiteye değil kente de bakmak lazım." dedi.


Arolat, mimarlık ya da kent düzenlemesinin esasen tek başlarına alınabilecek bir konu olmadığını, bir toplumsal mutabakat, toplumsal talep ve kullanım isteği olması gerektiğini ifade etti.


Arzu Erdem de burasının ilk var olduğu 1935 yılından itibaren kent için önemli bir yapı olduğunu söyledi.


Burasının o tarihte kentin modernleşme hareketine ivme verdiğini dile getiren Erdem, "İşte şu anda da üniversite o zaman olduğu gibi o misyonu sürdürmeye çalışıyor. AGÜ yaptığı projelerle sadece kendi öğrencilerine değil diğer gençlerle de iletişim kurarak yurt dışı ile iletişim kurma, genç girişimcilik, kişisel gelişim gibi eğitimler veriyor. Üniversitenin bahçesi ve peyzajı oldukça zengin kentte yaşayanlara nefes alacağı iyi bir ortam sağlıyor." diye konuştu.


Gamze Özbal ise Kayseri'de Sümer Bez Fabrikasından önce yapılan tayyare fabrikası, bugün Ana Tamir ve Hava İkmal olarak bilinen iki önemli tesisin daha var olduğunu kaydetti.


Bu sanayi kuruluşlarının Cumhuriyetin hemen sonrasında kurulduğunu ve kısa sürede sosyal hayatın bir parçası haline geldiğini belirten Özbal, şunları kaydetti:


"Bu arada bu sanayi kuruluşları ile etrafındaki yerleşkeler arasında yaşayan insanların günlük hayatlarında son derece aktif olarak kullanabilecekleri sosyal mekanlar var. Onları hem sosyal olarak destekleyecek hem de ekonomik anlamda kalkınmalarını sağlayacak mekanlar üretilmiş yerlerdi. İnsanların sosyal hayatına çok etki eden kentinde içerisine dahil olabildiği bir sistem varken şu anda bu binalarda topluma ya da kente fayda sağlayacak anlamda bir ilişki bütünlüğü yok. Belki bu ilişkiyi kurabilecek ortamlar oluşturulabilir."


"Kentin Hayalleri" etkinliği Antalya'da düzenlenecek panellerle sona erecek.


AA




Geri Dön