Web tapu nedir? Web tapu nasıl kullanılır?
Web tapu, günümüzde birçok işlemin hızlı bir şekilde yapılmasını sağlayan teknolojik bir yöntemdir. Bu yöntem sayesinde, tapu işlemleri hızlı ve etkili şekilde yapılır. Bu noktada web tapu sisteminin nasıl işlediği ve nasıl kullanıldığı merak ediliyor. İşte web tapu ile ilgili kapsamlı bilgiler...
WEB TAPU NEDİR VE NASIL İŞLER?
Web tapu, vatandaşların ve ticaret siciline kayıtlı şirketlerin taşınmazlarını internet üzerinden takip edebilmelerini ve yönetebilmelerini sağlayan kullanıcı dostu bir bilgi sistemidir.
Geleneksel yöntemde, tapu işlemleri için sabah erken saatlerde başvuru yapmanız gerekmekteydi. Bu başvurunun ardından evraklarınızı Tapu Müdürlüğü'ne teslim etmek, işlemlerin onaylanmasını beklemek ve sonrasında da tapu işlemlerini tamamlamak için belirlenen tarihe kadar beklemek gerekiyordu. Ancak TAKBİS kapsamında sunulan web tapu hizmeti ile bu süreç oldukça kolaylaşmıştır.
Web tapu sayesinde tapu işlemlerini internet üzerinden hızlıca gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru işlemini çevrimiçi olarak tamamladıktan sonra evraklarınızı fiziksel olarak teslim etmeye gerek kalmadan işleminiz başlatılmış olur. Başvurunuz incelendikten sonra onay almanız durumunda, size bildirilecek olan bilgiler ile evrak asıllarınızı hazırlayarak belirlenen randevu gününde tapu işleminizi tamamlayabilirsiniz.
WEB TAPU NASIL KULLANILIR?
Web tapunun bireysel veya kurumsal tarafından kullanımı şu şekildedir:
-
Web tapu işlemlerine başlamak için ilk olarak webtapu.tkgm.gov.tr adresine erişim sağlayın.
-
Siteye giriş yaptığınızda, bireysel veya kurumsal kullanıcı olduğunuza bağlı olarak iki ayrı giriş seçeneği bulacaksınız. Bunlardan uygun olanı seçerek ilerleyin.
-
Web tapu sistemi kullanabilmeniz için e-Devlet şifreniz gerekmektedir.
-
İlk girişinizde, olası durumlar için sizinle iletişime geçebilmeleri için telefon numaranızı ve e-posta adresinizi sisteme kaydetmeniz istenecektir.
-
"Taşınmaz İşlemleri" sayfası, üzerinize kayıtlı tüm gayrimenkulleri listeleyen bir sayfadır. Burada gayrimenkullerinizin harita detayları, konum bilgileri, yüzölçümü, tapu kaydı gibi önemli detaylara erişebilirsiniz.
-
"Başvuru İşlemleri" sayfası, diğer tapu işlemlerinizi halletmek için kullanabileceğiniz bir alandır.
-
Eğer bir vekil aracılığıyla tapu işlemlerinizi gerçekleştirmek isterseniz, "Yetki İşlemleri" butonuna tıklayarak 'Yetki Ver' sekmesine erişebilirsiniz. Bu sekmeden, ilgili avukatın TC kimlik numarasını girerek tapu işlemleri için gerekli yetkilendirmeyi sağlayabilirsiniz.
Tapumu kaybettim yenisi için ne kadar ücret öderim?
Hisseli tapu devri nasıl yapılır?
Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?