27 / 04 / 2024

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Hisseli tapusu olan taşınmazın satışı, gayrimenkul sahibi olan kişiler tarafından merak edilen bir konudur. Hisseli taşınmaz, müstakil taşınmaz tapusu kadar kolay şekilde satılamıyor. Peki hisseli taşınmaz nasıl satılır ve hisseli tapuya kredi çıkar mı? İşte hisseli satış ile ilgili bazı bilgiler...



HİSSELİ SATIŞ NEDİR VE NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul sahipliği, tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişi arasında da paylaşılabilir. Birden fazla kişinin ortak olduğu gayrimenkullerde, bu paylaşımın düzenlenmesi ve açık bir şekilde belirtilmesi amacıyla hisseli tapu devreye girer. Hisseli tapuda, gayrimenkul sahiplerinin isimleri net bir biçimde gösterilir ve taşınmazın kaç ortağa ait olduğu açıkça belirtilir.

Hisseli tapuya sahip olan bireyler, gayrimenkulün paylaşımının detaylarını belirlemek ve kendi haklarını korumak amacıyla bir sözleşme imzalayabilirler. Bu sözleşme, hukuki alanda "rızai taksim belgesi" olarak adlandırılır.

Hisseli tapuların satışı, müstakil tapu alımlarının aksine daha fazla prosedür gerektirir. Bu satış işleminin gerçekleşmesi için, öncelikle tüm arsa sahiplerinin bizzat tapu müdürlüğüne başvurarak kendi hisselerini satmalılardır. Eğer arsa sahipleri bizzat tapu müdürlüğüne gitmeyeceklerse birbirlerine veya yetki verdikleri avukatlara vekaletname düzenlemeleri gerekir. 

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Hissesini elden çıkarmak istemeyen hissedarlar, hisse satışını iptal etmek amacıyla hukuki bir yol olan satış iptali davası açma hakkına sahiptirler. Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı durumlarda ise taşınmaz malın satışı konusunda hissedarların anlaşmazlık yaşadığı bir senaryoda, tek bir hissedar "İzale-i Şuyu" davası açabilir. Bu durumda mahkeme, tüm hissedarları davaya dahil ederek, taşınmaz malın değerini belirlemek üzere bilirkişilere başvurabilir ve ardından icra yoluyla satış işlemini gerçekleştirebilir.

HİSSELİ TAPUYA KREDİ ÇIKAR MI?

Ev sahibi olmak isteyen bireyler, genellikle konut kredisi almak için çeşitli bankalara başvurur. Özellikle hisseli tapu durumunda, bu kredi talebi daha da zorlu olabilir. Bankaların hisseli tapu sahiplerine yönelik kredi koşulları çeşitlilik gösterebilir. Farklı bankalar, farklı yöntemlerle bu süreci yönetir. Bazı bankalar, hisseli tapuda yer alan paydaşlardan birini kefil olarak kabul ederken, diğerini borçlu olarak belirleyerek tek tapu üzerinden kredi sağlar.

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?

Müstakil tapu nedir? Müstakil ve hisseli hakkında bilgiler!


Geri Dön