Hisseli tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?
Hisseli tapu; taşınmazın ortaklarının isimlerini ve bu ortakların kaç kişi olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Peki, hisseli tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?
Hisseli tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?
Hisseli tapu; taşınmazın ortaklarının isimlerini ve bu ortakların kaç kişi olduğunu gösteren resmi belgeye deniyor. Hisseli tapuda gayrimenkul sahiplerinin isimleri açık olarak yazılıyor. Aynı zamanda bu tapu senetlerinde kaç ortağı olduğu da resmi belge üzerinde yazılı olarak bulunuyor.
Tapuda sadece kaç ortak oldukları ve ortakların isimleri bulunuyor. Ortakların taşınmazın hangi bölgeye sahip oldukları yazılı olmuyor. Hisseli tapu sahibi olan birçok kişi aralarında anlaşmazlıklar yaşanıyor.
Hisseli tapulu taşınmazın satışı kat mülkiyetli veya kat irtifakı kurulu olan gayrimenkullere göre daha zor oluyor. Hisseli tapu olan gayrimenkuller için banka kredisi çekmek mümkün değil.
Hisseli tapu senedi sahipleri yaşanabilecek sorunları ortadan kaldırmak adına, taraflar aralarında anlaşarak hangi ortağın hangi bölüme sahip olduklarını yazılı bir belge ile belirtilebiliyor. Peki, hisseli tapuda arsa payı nasıl hesaplanır?
Tapuda arsa payı için örnek işlem :
Tapu senedi üzerinde ana yapının bulunduğu parsel, 2000 metrekaredir ve 24 bağımsız bölümden oluşan bu binada 24 nolu gayrimenkulün tapu senedin de 26/338 arsa paylı olduğu yazılmaktadır; buna göre bu gayrimenkule isabet eden arsa kaç metrekaredir?
Formül: (2.000 metrekare / 338) x 26 =
2.000/338 = 5,91
5,91 x 26 = 153,846 metrekare
Hisseli tapu sahiplerinin kendi aralarında birleşerek gayrimenkulün hangi bölgesinin kime ait olduğuna karar verdikleri sözleşmeye “rızai taksim sözleşmesi” deniliyor.
Ancak gayrimenkul hissedarlarının kendi arasında yaptığı rızai taksim sözleşmesinin tapuya yansıyan herhangi bir özelliği yoktur ve gayrimenkulün hisseli tapu senedi daha önceki hali ile kalmaya devam eder.
Hisseli emlak satışı nasıl yapılır?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com