27 / 04 / 2024

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

Hisseli tapu devri yapılırken belirli bir prosedür takip edilir. Dolayısıyla bu işlem için yapılması gerekenler bilinmelidir. Hisseli tapu devri sürecinde ilgili merciler devreye girer ve bazı ödemelerin yapılması gerekir. Peki hisseli tapu devri nedir ve nasıl yapılır?



HİSSELİ TAPU DEVİR İŞLEMİ NEDİR?

Hisseli tapu devri işlemini gerçekleştirmek isteyen bireyler, ilgili tapu müdürlüklerine başvuruda bulunarak devir işlemini tamamlayabilirler.  Hisseli tapu devri için gereken belgeler arasında, tapunun devreden kişi ve devralan kişinin nüfus cüzdanları öne çıkar. Eğer tapu işlemleri bu kişilerin vekilleri tarafından gerçekleştiriliyorsa, vekil olan kişilere ait temsil belgeleri de sunulmalıdır.

Gayrimenkulün icra yoluyla satışı gerçekleştirildiyse, Satış Müzekkeresi'nin İcra Müdürlüğü'nden temin edilerek sunulması gerekir. Eğer hisseli tapular söz konusu ise ve ortaklığın giderilmesi davası sonucunda tapu devri gerçekleştirilecekse, bu süreçte mahkeme tarafından düzenlenen müzekkere de belge seti içerisinde bulunmalıdır. Eğer gayrimenkul bir bina niteliği taşıyorsa, özellikle zorunlu deprem sigortasıyla ilgili belgeler de sunulmalıdır. Bu kapsamda, belediyeden alınan ve gayrimenkulün Emlak Vergisi değerini belirten belge de evraklar arasında yer almalıdır.

 Hisseli tapu devri nasıl yapılır?

HİSSELİ TAPU ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE SATILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?

Hisseli tapunun üçüncü kişilere satışı sonucunda, yapılan tapu devirlerinde işlemsel olarak herhangi bir ayrım bulunmasa da tapuyu devralacak olan birey, kendi çıkarlarını koruma amacıyla bazı adımlar atmaktadır. Bu noktada, tapuya ibraz edilmese dahi, diğer ortakların ön alım hakkının kullanılmadığına dair yazılı bir belge talep edilmesi oldukça önemlidir. Söz konusu belgenin bulunmaması durumunda, gerçekleşecek hisseli tapu devri geçerli olmayabilir ve diğer ortaklar, tapu tescil işlemini mahkeme kararıyla kolayca bozabilirler.

HİSSELİ TAPU DEVRİ İŞLEMİNDE YAPILMASI GEREKEN ÖDEMELER NELERDİR?

Bir tapu devri gerçekleştirilirken belirli ödemelerin yapılması gerekmektedir. İlk olarak, tapu devri işlemi için tapu harcı ödenmelidir. Türk kanunlarına göre, satış bedelinin yüzde 'ü oranında tapu harcı alınması gerekmektedir. Bu ödeme, alıcı ve satıcı arasında yarı yarıya paylaştırılır. Ayrıca, tapu devri işlemi sırasında tapu döner sermaye bedeli ödenmesi gereken bir diğer tutardır.

Hisseli tapu taşınmaz nasıl satılır?

Babamdan kalan hissemi nasıl satarım? 1/4 hisse ne demek?

Hisseli tapuda kendi hissemi satabilir miyim?


Geri Dön