Yabancı `bekle gör' tavrına giriyor, inşaatta sıkıntı var
Global likidite problemlerinin etkisi sürerken, iç siyasette yaşanan gerginlikler, iş dünyasını tedirgin etti. Bankacılar, işadamları, büyümesi ciddi biçimde hız kesen inşaat sektörü temsilcileri, Türkiye'nin sıkıntıları uzlaşarak aşması halinde, yatırımc
Eren: Finans krizi Türkiye'ye geliyor
Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren:
"Yabancıların gayrimenkule ilgisinde hissedilir bir azalma olduğu söylenemez. Ancak ihtiyatlı bir yaklaşım içinde oldukları da ortada. Dünyadaki ekonomik gelişmeler, insanları ihtiyatlı olmaya mecbur kılıyor. Çünkü finans krizi Türkiye'ye geliyor.
Yurtiçindeki mevduat vadeleri kısa. Konut kredileri yurtdışından fonlanıyor. Bankalar fon temin etmekte zorlandıklarını söylüyor. Konut kredisi faizlerini yükseltmek zorunda kaldıklarını ve önümüzdeki dönemde de kredi verirken daha seçici olacaklarını beyan ediyorlar.
Böyle bir durumda sadece krediyle ev alabilme imkânı olan binlerce insan, ev alamaz hale gelecek. Konut sektörü küçülecek.
Otoyol işletme ihalesinde ilana çıkıldığında başarıyla sonuçlanacağını umuyorum. Ancak Halkbank gibi özelleştirmeler için aynı şeyi söylemek zor.
`Güçlü şirketler temkinli gidiyor'
Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu:"Siyasetteki son olaylar, kendi ayağına değil, kendi kafasına kurşun sıkmak gibi bir şey. Zaten dünyada dalgalanma var. Bu dalgalanmayı Türkiye'nin lehine çevirmek mümkün. Dünyadaki para, kazanacağı yerlere gitmenin yollarını arıyor. Türkiye'nin sakin bir liman olarak durumu lehine çevirmesi gerekirken böyle oldu.
Ben yine de bir şey olacağına inanmıyorum. 2001 yılında, o kriz ortamında 5 tane konut projesine başlayıp bitirdim. Doğru yerde doğru projeler devam edecek. Tabii son yıllarda inşaat sektörünün canlanmasıyla kasap, manav kim varsa inşaatçılığa soyundu. Onlar sorun yaşayabilir. Güçlü firmalar temkinli olmakla birlikte bu dönemi de atlatacak. Yabancıların ilgisi artarak devam ediyor. Yabancılar 10 kere düşünür, bir kere karar verir. Ama bir an önce ortak bir noktada buluşarak uzlaşma sağlanması, belirsizliğin ortadan kaldırılması şart."
Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım:
"Zaten durgunluk beklentisi vardı. Ancak inşaat sektöründe yatırımlar uzun vadeli olduğu için, Anayasa Mahkemesi'nin kararı en az inşaat sektörünü etkileyecektir. Anayasa Mahkemesi'nin davayı kabul ettiği gün değişen fazla bir şey olmadı. Çünkü bekleniyordu. Para ve sermaye piyasaları bir iki günlük dalgalanma yaşayabilir ama inşaat sektörü çok uzun vadeye yayılı bir sistem olduğu için fazla etkilenmeyecektir.
Yabancıların Türkiye'deki yatırımlarını siyasi gelişmelerden çok sunulan avantajlar belirler. Bana göre, ekonomik kriz dönemleri yabancılar için daha caziptir. Türkiye'ye ekonomik krizde deği, potansiyel açısından cazibesini sürdüren bir ülke. Bu durum, yabancı yatırımcıların Türkiye'de kalmaya devam edeceklerini ve yatırımlarını sürdüreceklerini gösteriyor.
Özelleştirme ihaleleri ise satılacak kurumun varlıklarına bağlıdır. En kötü piyasa şartlarında yapılacak özelleştirmeye ilgi çok olur. Buna ek olarak, günümüzde özelleştirmeler daha şeffaf ve kamuoyunun desteğiyle yapıldığı için ilgi çekmeye devam edecektir."
`Sanayici işini ertelemez'
Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu:
"Ekonomi zaten 2-3 gün önce düşmüştü. Bu iş gerçekleştikten sonra da toparlandı. Ekonominin çok düşeceğini de sanmıyorum. Borsalarda bu tür dedikodular çıkarsa bu alım satımlar zaten olur.
Hiç kimsenin özellikle de sanayicinin işini erteleme gibi düşüncesi olduğuna inanmıyorum. Türkiye'nin ekonomisi kuvvetli, Merkez Bankası'nın döviz rezervleri çok iyi.
ABD'deki kriz Türkiye'yi etkiler ama perişan edecek kadar etkilemez. Türkiye bu krizleri daha önceden yaşadı. Dimdik ayakta, bundan sonra da ayakta olacak.
Biz Sanko Holding olarak yatırımlarımızda hiçbir değişiklik yapmıyoruz. Farz edin ki devam etmedik. Gidecek başka bir ülke mi var? Ülke bizim ülkemiz. Kriz olsa da yapacağız, olmasa da yapacağız. Yatırım yapma imkanımız olduğu sürece yatırımlarımıza devam edeceğiz."
(Milliyet)