05 / 05 / 2024

Yabancı ekonomistler enflasyon verisini yorumladı: Merkez daha agresif olmalı!

Yabancı ekonomistler enflasyon verisini yorumladı: Merkez daha agresif olmalı!

Enflasyon verisi sonrası BloombergHT’ye değerlendirmelerde bulunan yabancı ekonomistler tüketici fiyatlarının bir süre daha yüksek seyredeceğin belirtirken, Merkez Bankası’nın agresif faiz artışları ile faiz ve enflasyon arasındaki makası daraltılması gerektiğini belirtti.



Tüketici fiyatlarında yükselişin Temmuz ayında beklentilerin üzerinde gelmesi ile birlikte enflasyon tartışmaları yeniden hız kazandı. Geçen hafta yapılan TCMB Enflasyon Raporu sunumunda Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da enflasyonun kısa vadede geçici bir yükseliş göstereceği sinyalini verirken, “Fiyat istikrarı temel amacımız doğrultusunda tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Enflasyonda beklenen düşüşün yaşanmaması nedeniyle yatırımcılar tasarruflarını alternatif yatırım araçlarına ve Borsaya yönlendirirken, gelecek döneme ilişkin para politikasına yönelik atılacak adımlar da yatırımcıların radarında yer almaya devam edecek.

Yabancı ekonomistler enflasyon rakamları sonrası oluşan ekonomik tabloyu BloombergHT’ye değerlendirdiler. Yabancı ekonomistler TÜFE’de yüksek seyrin devam edeceğini söylerken, TCMB’nin daha agresif adımlar atması gerektiğini ifade ettiler.

TL’DEKİ DEĞER KAYBI ENFLASYONU YÜKSELTECEK

Wells Fargo ekonomisti Brendan McKenna, Türkiye'nin beklediği düşük enflasyon rakamlarına henüz uzak olduğunu belirtti. İleriye dönük olarak, TL'deki değer kaybının önümüzdeki aylarda enflasyonu daha da yukarı çekeceğini söyledi. McKenna, faiz artırım kararının doğru yönde atılmış bir adım olduğunu, ancak politika sıkılaştırmasının çok daha hızlı ve daha agresif olması gerektiğini ifade etti.

Kademeli sıkılaştırmanın mali piyasaları yeterince etkilemediğine vurgu yapan Wells Fargo ekonomisti, bu adımın TL’nin keskin değer bir kaybı yaşamasına yol açtığını söyledi. Kurun uzun süre baskı altında kalması halinde Türkiye’nin faiz artışlarına rağmen yüksek enflasyonla mücadele etmeye devam edeceğini ifade etti.

Yabancı ekonomistler enflasyon verisini yorumladı: Merkez daha agresif olmalı!

FAİZ ORANLARI %25’İN ÜZERİNE ÇIKMAZ!

Medley Global Advisors yöneticisi Nick Stadtmiller’a göre ise TCMB'nin, enflasyonun önümüzdeki yıl düşmeyeceğini kabul etmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Ancak enflasyonun %50'ye yaklaşırken, politika faizinin bunun yarısından daha az olmasının fiyat baskılarını hafifletmeyeceğini söyledi. Stadtmiller, “Yetkililer fiyat artışlarını baskılamak istiyorsa, politika faizi enflasyon oranına yakın olmalıdır. Yine de TCMB'nin faiz oranlarını %25'in üzerine çıkaracağını düşünmüyorum”şeklinde konuştu.

Stadtmiller, petrol fiyatlarının 100 dolara yükselmesi ve bu fiyatta sabit kalmasının Türkiye’nin ithalat faturasına negatif yansıyacağını ve cari açığın artmasına neden olacağını vurguladı. Bu senaryoda ekonomi yönetiminin cari açığı azaltabilmesinin tek yolunun, ithalat talebini durduran bir durgunluk yaratması gerektiğini söyledi.

Virginia Tech Profesörü Dr. Dimitris Tsarouhas enflasyon verisinin yeni Merkez Bankası Başkanı'nın mevcut temkinli yaklaşımına bir darbe indirdiğini, gelecek aylarda daha yüksek ve daha hızlı faiz artışları ile daha agresif bir yaklaşım beklediğini söyledi.


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön