29 / 04 / 2024

Yabancı ekonomistler Merkez Bankası için faiz tahmini yaptı!

Yabancı ekonomistler Merkez Bankası için faiz tahmini yaptı!

TCMB’nin 26 Ekim Perşembe günkü toplantısında politika faizindeki artırımların sürmesi bekleniyor. Societe Generale, politika faizinde 300 baz puan artırım beklerken, Medley Advisors 500 baz puan, Deutsche Bank ise 500 baz puan artırım öngörüyor.



İç piyasada gözler Merkez Bankası’nın perşembe günü yapacağı toplantıya çevrilirken, yabancı analistler ise ortalama 500 baz puanlık faiz artışı konusunda görüş birliğine vurdu.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal, AA muhabirine, TCMB'nin politika faizini 300 baz puan artırarak yüzde 33'e çıkarabileceğini ifade etti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in "Pozitif reel faiz enflasyon beklentilerini dizginlemek için olmazsa olmazımız, buna yaklaşmış durumdayız" açıklamasını hatırlatan Drimal, bunun da TCMB'nin hem ekim ayı toplantısında hem de ileriki aylarda faiz artırımlarını sürdüreceği anlamına geldiğini belirtti.

Ekonomim.com’un haberine göre güçsüz TL'den kaynaklanan ana enflasyonist etkinin muhtemelen geride kaldığını ifade eden Drimal, enflasyonun 2023'ten 2024'e geçerken zirve yaptıktan sonra 2024'te yavaşlamasını beklediklerini söyledi.

Drimal, TCMB'nin politika faizini yıl sonuna kadar yüzde 38'e, 2024'ün 1. çeyreğinde de yüzde 40'a çıkarabileceği ifadesini kullandı.

MERKEZ PİYASAYI YAKALAMAYA ÇALIŞIYOR

Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller de TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırmasını beklediklerini söyledi.

''Etkin politika duruşu zaten politika faizinin önerdiğinden daha sıkı, bankalar müşterilerin lira mevduatları için yaklaşık yüzde 45 veriyor'' ifadesini kullanan Stadtmiller, Merkez Bankası'nın politika faizini daha da yükselterek bankacılık sektöründeki piyasa faiz oranlarındaki artışı yakalamaya çalıştığını belirtti.

Para politikasının gecikmeli hareket ettiğini vurgulayan Stadtmiller, bu yüzden son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkilerinin ekonomide 2024 ortalarına kadar hissedilmesinin beklenmediğine dikkat çekti. Stadtmiller, Merkez Bankası için asıl zorluğun gelecek yıl Kur Korumalı Mevduat miktarını azaltırken liradaki istikrarı korumak olduğunu vurguladı.

Yabancı ekonomistler Merkez Bankası için faiz tahmini yaptı!

FAİZ YIL SONU YÜZDE 40 OLABİLİR

Deutsche Bank Stratejisti Christian Wietoska ise TCMB'nin faiz artırımlarına devam edeceğini belirterek, bankanın ekim ayı toplantısında politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 35'e çıkaracağını ifade etti. Politika faizinin yıl sonunda yüzde 40'a çıkabileceğini vurgulayan Wietoska, “Döviz kurundaki dalgalanmalar, ücret artışları ve vergi ayarlamalarının geçişkenlik etkileri azalacak, enflasyon zorlu görünmeye devam ediyor. Perakende satış verilerine göre yurt içi talepte normalleşme işaretleri olumlu yansıyabilir ancak pozitif çıktı açığını endişe verici olarak görüyoruz' şeklinde konuştu.


 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön