29 / 04 / 2024

Yabancı konutta en çok Muğla'yı tercih etti!

Yabancı konutta en çok Muğla'yı tercih etti!

Ocak-Ekim 2014'te 20 bin 57 kişi 5,2 milyon metrekarelik mülk satın aldı. Bunun yaklaşık 2 milyon metrekaresi 5 bin 81 Körfez ülkesi vatandaşı tarafından alındı.Arap yatırımcının Türkiye'ye ilgisi gecen yıla kıyasla bu yıl yüzde 202 arttı.




 Türkiye'de yabancı uyruklu vatandaşların mülk edinimi geçen yıla göre iki kat arttı. Ocak-Ekim 2014'te ise 20 bin 57 kişi 5.2 milyon metrekarelik mülk satın aldı. Bunun yaklaşık 2 milyon metrekaresi 5 bin 81 Körfez ülkesi vatandaşı tarafından alındı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre Arap yatırımcının Türkiye'ye ilgisi geçen yıla kıyasla bu yıl yüzde 202 arttı. 


Eva Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık Şirketi Başkanı Cansel Turgut Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre Körfez yatırımcısı daha çok İstanbul, Yalova, Sakarya, Bursa, Kocaeli ve Trabzon'da alım yaparken, Avrupalılar ise genellikle Akdeniz ve Ege'yi tercih etti. Bütün yabancıların en fazla mülk alımını yaptığı şehir ise Muğla oldu. Muğla'ya olan talep geçen yıla kıyasla iki kattan fazla arttı. Kuveyt vatandaşlarının Türkiye'den aldığı mülk büyüklüğü bu sene geçen yıla kıyasla yaklaşık 6'ya katlanırken, Suudiler ile İngilizlerin mülk alımı bu yıl geçen seneye göre ikiye katlandı. 2013 yılında 12 bin 116 yabancı uyruklu vatandaş. 2,9 milyon metrekarelik mülk almıştı. Bunların 1.682'si körfez ülkelerinden gelen yatırımcılardan oluşmuştu. 


Yabancıların Türkiye'ye ilgisi artarken, Türk vatandaşlarının konut edinimindeki yavaşlama ise dikkat çekti.  Sektör uzmanlarına göre yabancı yatırımcı daha çok para sıkıntısı çekmeyenlerden oluşurken, yurtiçindekilerin konut alım talebini düşürmesinde ev fiyatlarının 'erişilebilir' olmaktan çıkmasının etkisi var. Yazıcı, konut alımındaki asıl sıkıntının arsa fiyatlarındaki fahiş fiyattan kaynaklandığını belirtti. "Rasyonel olmayan arsa fiyatları sektördeki en büyük sorun." diyen Yazıcı, maliyetlerdeki artışın erişilebilir konut üretimini zorladığını, yakında alt ve orta gelirlilerin ev alamayacak konuma düşeceğine vurgu yaptı. İnşaat üreticilerinin kâr marjlarının da yüzde 10-15 seviyesine indiğini belirten Yazıcı, sektör oyuncularının borçluluğunun bu sene geçen yıla göre yüzde 6 arttığına dikkat çekti. 


Yabancıların Türkiye'ye ilgisi artarken, Türk vatandaşlarının konut edinimindeki yavaşlama dikkat çekiyor. Sektör uzmanlarına göre bunun sebebi yabancılar para sıkıntısı çekmezken, yurtiçindekilerev fiyatları 'erişilebilir'olmaktan çıktığı için talebi azaltıyor. 


Zaman



Geri Dön