02 / 05 / 2024

Yabancı uzmanlardan şok deprem yorumu: Sanki Türkiye yerinden hareket etti!

Yabancı uzmanlardan şok deprem yorumu: Sanki Türkiye yerinden hareket etti!

6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın depreminin ardından yabancı uzmanlar gerçekleşen felaketi değerlendirdi. University Collage London'dan Ilan Kelman ve İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün Başkanı Carlo Doglioni’nin şok açıklamalarda bulundu.



Kahramanmaraş merkezli büyük bir felakete yol açarak 10 ili etkileyen depremin ardından yabancı uzmanlar değerlendirmelerde bulundu.

Yabancı uzmanlardan şok deprem yorumu: Sanki Türkiye yerinden hareket etti!

Ekonomim.com’daki habere göre University Collage London'dan Ilan Kelman artçı şokların aylarca devam edebileceğini belirtirken, İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün (INGV) başkanı Carlo Doglioni "Sanki Türkiye yerinden hareket etti. Üstelik bu hareket sadece 30-40 saniyede gerçekleşti" ifadesini kullandı.

ARTÇI ŞOKLAR AYLAR BOYUNCA DEVAM EDECEK

Uzmanlar, insanların daha fazla deprem ve artçı şokun yanı sıra kötüleşen hava olaylarına karşı da kendilerini hazırlamaları gerektiğini söyledi.

İngiltere'deki University College London'da afetler üzerine çalışan Ilan Kelman, "Daha fazla hasara yol açabilecek büyük artçı şokların yaşanma ihtimali aylarca devam edecek. Geceleri bölge için hava sıfır derecenin altına kadar düşüyor. Bu durum, enkaz altında kalan insanların donarak ölebileceği anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

48 SAAT SONRASINDA YAŞAM DAHA DA AZALACAK

Portsmouth Üniversitesi'nde görevli olan Dr. Carmen Solana deprem sonrası "Dirençli altyapı maalesef Güney Türkiye'de ve Suriye'de mevcut değil, hayat kurtarmak artık arama kurtarma ekiplerinin faaliyetine bağlı. Önümüzdeki 24 saat çok önemli. 48 saat sonra hayatta kalanların sayısı büyük ölçüde azalacaktır" şeklinde konuştu.


Geri Dön