Yabancı uzmanlardan şok deprem yorumu: Sanki Türkiye yerinden hareket etti!
6 Şubat’ta yaşanan yüzyılın depreminin ardından yabancı uzmanlar gerçekleşen felaketi değerlendirdi. University Collage London'dan Ilan Kelman ve İtalyan Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü’nün Başkanı Carlo Doglioni’nin şok açıklamalarda bulundu.
ARTÇI SARSINTILAR YIKICI OLABİLİR DİKKAT ETMELİ
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumunda (USGS) sismolog olan Yaareb Altaweel'e göre, depremin gerçekleştiği bölgede üç tektonik levha (Arap, Anadolu ve Afrika levhaları ) kesişiyor. Bu üç levha birbirlerine doğru sıkıştıkça, sürtünme ve stres yoluyla depreme yol açıyorlar.
Altaweel, artçı sarsıntılara da dikkat çekerek, "Şimdiye kadar yaklaşık 40 artçı şok gerçekleşti. Medyanın dikkatini çeken büyük olanlar ama artçı sarsıntılar da yıkıcı olabilir” ifadelerini kullandı.
ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (US Geological Survey), depreme dair yayımladığı raporda, "Bazı dayanıklı yapılar olmasına rağmen, bu bölgedeki nüfus deprem sarsıntısına karşı son derece savunmasız binalarda yaşıyor" uyarısında bulundu.
University College London'da bir sismolog olan Stephen Hicks, Arap levhasının yılda ortalama 11 milimetre kuzeye doğru ilerlediğini belirtti. Hicks bu nedenle Anadolu levhası üzerinde oturan Türkiye'nin batıya doğru sıkıştırıldığını ifade ederek, "Geçen yüzyılda bu fay boyunca büyük depremlerin olmaması , Arap levhasının kuzeye doğru hareketiyle birleştiğinde, bölgede bastırılmış bir gerginlik olduğunu gösteriyor" dedi.