27 / 11 / 2024

Yabancı yatırımcılar karma projelere ilgi duyuyor!

Yabancı yatırımcılar karma projelere ilgi duyuyor!

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, karma projelerin ilgi görmeye başlamasındaki en önemli iki etkenin farklı getiri ve gayrimenkul seçeneklerini bir arada sunmak olduğunu belirtti..




Bir proje içinde konut, ofis ve ticari kullanım amaçlı fonksiyonları bir araya getiren karma projeler, son dönemde hem proje geliştiriciler hem de yatırımcılar tarafından ilgi görmeye başladı. Özellikle yabancı yatırımcıların tercihi olan karma projeler, yakın çevresindeki gelişim ve ilk çıkış fiyatı ile doğru orantılı olarak prim de yapıyor. Karma projeleri değerlendiren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Fatih Tosun, "Bu tarz projelerin ilgi görmeye başlamasındaki en önemli iki etkeni, farklı getiri ve gayrimenkul seçeneklerini bir arada sunmak ve bir yaşam stilinin pazarlanması olarak görüyoruz" dedi. 



Konut, ofis, En uygun lokasyon Karma kullanım projelerinde arsanın büyüklüğü ve konumunun önemli olduğuna değinen Fatih Tosun, bu tarz projelerin yer aldığı en önemli lokasyonun Büyükdere Caddesi aksı olduğunu söyledi. Akmerkez ile başlayan gelişimin Metrocity ve Kanyon ile devam ettiğini ifade eden Tosun, şunları söyledi: 

"Büyükdere Caddesi'nin karma projeler için çok doğru bir konum olduğunu görüyoruz. Konut kullanımı için baktığınızda kentin kalbinde hatta işyerine yakın yaşamak isteyen, A+ bir gelir grubuna hitap edecek şekilde lüks donanımlara sahip bir projenin içinde yaşama imkanı sunuyor. Ofis için baktığımızda, en prestijli MİA aksı. Bu prestije sahip olmak isteyen firmalar bu aks üzerinde ofis kiralama ve satın almayı seçebiliyor. AVM ise hem karma kullanım projesindeki diğer fonksiyonları pazarlama için bir araç hem de geliştirme firması için düzenli bir gelir kaynağı ve kurumsal yatırımcıya otel ve AVM'leri buluşturan karma projelere ilgi artıyor. Şehir merkezinde inşa edilen karma projeler, prim yapması nedeniyle yabancı yatırımcıların da ilk tercihi ileride satabileceği önemli bir gelir kalemi olarak tercih edilebiliyor." Farklı gelir beklentileri Son dönemde karma projeleri için Seyrantepe-Kağıthane ve Ataşehir'in öne çıktığını söyleyen Tosun, "Seyrantepe'de hayata geçirilecek olan EroğluSkyland projesi ve Vadi İstanbul projeleri örnek olarak sayılabilir. Kağıthane'de gerçekleştirilen Nef in projeleri, hem ofis hem ticari hemde rezidans kullanımını aynı koşullarda sunuyor" dedi. Tosun, karma projelerin prim yapmasının yakın çevresindeki gelişim ve ilk çıkış fiyatı ile doğru orantılı olduğunu da belirtti. 



İstanbul'da her bölgede yeni bir karma proje var 


İSTANBUL'DAKİ karma projelerden bazıları şöyle: 


¦ Eroğlu'nun Skyland Projesi, Seyrantepe'de ofis, konut, AVM ve otel alanlarından oluşuyor. 


¦ Artaş-Aydınlı-Keleşoğlu inşaatın yürüttüğü Vadi İstanbul, ofis alanı, 3 bin daire, otel ve AVM'den oluşuyor. 


¦ Ağaoğlu'nun Maslak 1453 projesinde 4 bin 800 daire, 35 bin metrekare ofis alanı ve 70 bin metrekare kiralanabilir AVM alanı bulunuyor. 


¦ 5 farklı fonksiyondan oluşan karma projesi olan Zorlu Center, otel, AVM, ofis, rezidans, ve Performans Sanatları Merkezi'nden oluşuyor. 


¦ Basın Ekspres Yolu'nda Torunlar GYO'nun gerçekleştirdiği Mail of İstanbul, AVM, konut, ofis ve otel bloğundan oluşuyor. 


¦ Ataşehir'de İstanbul Finans Merkezi projesi kapsamında GAP-VARYAP ortaklığında inşası devam eden Metropol İstanbul'da rezidans, ofis ve AVM alanı bulunuyor. 


FATİH Tosun, yabancılar için karma kullanım projelerinin yurtdışında da karşılaştıkları bir model olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Dolayısıyla yatırım aşamasında proje bütünü ve satılabilir alanlardaki çeşitlilik anlamında bu cazibeden etkilenilmesi mümkün. Ancak bunun her zaman yabancı alımı için ön şart olduğu gibi kesin bir şey söylemek de doğru olmayacaktır. Yabancı ya da yerli yatırımcının bir alım yaparken bakacağı öncelikli nokta hiç kuşkusuz prim potansiyeli ve getirişi olacaktır." 



Vatan


Geri Dön