22 / 11 / 2024
fuzul

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

TÜİK tarafından Ağustos ayına ait konut satış istatistikleri açıklandı. Sektör temsilciler Ağustos 2021 konut satış istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.




TÜİK tarafından Ağustos ayına ait konut satış istatistikleri açıklandı. Açıklanan bu verilere göre; Türkiye'de konut satışları Ağustos 2021'de bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 17.0 geriledi ve 141 bin 400 olarak kaydedildi. 

Türkiye'de Ağustos'ta ipotekli konut satışları 2020'nin aynı ayına göre yüzde 64,0 geriledi ve 27 bin 375 oldu. Yabancılara gerçekleştirilen ev satışları ise, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 50,7 artarak 5 bin 866 oldu.

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Sektör temsilciler Ağustos 2021 konut satış istatistiklerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İşte o değerlendirmeler:

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Tamer Özyurt / Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

“Türkiye yabancı yatırımcı için güvenli liman olmaya devam ediyor”

TÜİK verilerine baktığımızda yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %50,7 artarak 5 bin 866 olduğunu görüyoruz. Ağustos ayındaki yabancıya satış rakamları bizi yine şaşırtmadı ve sektöre ümit verdi. Her dönemde güvenli liman olarak kabul gören Türk gayrimenkul sektörü, daima öncelikli olarak yatırım çeken bir iş kolu olmuştur. Yabancı yatırımcı hala Türkiye’yi güvenli liman olarak görüyor. Ancak yine inşaat maliyetlerindeki artışın iç piyasada sıkıntı yarattığını hatırlatmakta fayda var. Bundan sonra da maliyetlerde artışın sürmesi sürpriz olmayacak. Bu sıkıntıların etkisi kaldırmak için yeni finansman modellerine ihtiyaç bulunuyor. Bu dönemde konuta yatırım yapmayan yatırımcı 2022 yılı ve sonrasında fiyat artışlarıyla karşılaşabilir. Konut almak isteyen ancak fiyatlar düşer beklentisine girenleri buradan uyarmak isterim.

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Abdülkadir Akkuş/ Akkuş Group Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı:

“Yabancılar oturmak için konut alıyor”

Gayrimenkul ve konut edinme özellikle yerli yatırımcının hayat planında her zaman ilk sırada yer almıştır. Konut ihtiyacının yanı sıra ciddi bir yatırım aracı olarak kabul edilen konutlara talep her zaman olacaktır. Sadece belli dönemlerde alımlarda beklemede kalmayı seçen yerli yatırımcı, şartlar oluştuğunda tekrar harekete geçebiliyor. Rakamlara baktığımızda yabancı yatırımcılardan da ciddi talep olduğunu görüyoruz. Yabancı yatırımcı Türkiye pazarına güven duyuyor. Bu rakamları bu şekilde okumak lazım. Yapılan araştırmalar; Türkiye'de gayrimenkul alan yatırımcıların yüzde 92,7’si gayrimenkullerini elinde tuttuğunu gösteriyor. Yani oturmak için ev alıyorlar. Ortalama mülkiyet süresi ise 5,7 yıl civarında. Türkiye’ye yatırım yapan dört yabancıdan sadece 1’i vatandaşlık hedefliyor. Bu veriler, yabancıların her şeye rağmen, Türkiye’de gayrimenkule güvenle yatırım yaptığını, vatandaşlığın ise yatırım kararını belirleyen tek faktör olmadığını gösteriyor.

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Abdüssamet Bahadır / Bahaş Holding CEO’su:

“Finansman transferi kolaylaşırsa daha çok konut satarız”

Rakamlar bize yabancı yatırımcı açısından Türkiye’de yaşamanın ve yatırım yapmanın güven ve konfor sağladığını gösteriyor. Yerleşik yabancı sayısının artmasıyla konut satışlarında da artış devam ediyor. Salgına rağmen yabancılar artan bir ivmeyle Türkiye’ye geliyor ve yatırım yapıyorlarsa demek ki bir potansiyel görüyorlar. Ancak daha fazla yatırım yapmalarının önünde finansman transferi sorunu bulunuyor. Kredi kullanma oranları çok düşük, faizler yüksek.Yurt içi satışların düşüklüğüde kredi faizlerinin yüksek oluşundan kaynaklanıyor. Banka ve kredi kuruluşları yabancılara kredi verme konusunda daha esnek olurlarsa sektörün ekonomiye katkısı ciddi şekilde artacaktır. Öte yandan birçok ülke, konut satışında kripto parayı kullanıyor. Eğer bu konu yasal bir zemin oluşturulursa sektörümüzde banka kredisinden çok yararlanamayan, para transferinde de sorun yaşayan yabancı yatırımcıların kripto para ile ödeme talepleri yerine getirilmiş olur. Bu durum sektörümüzü çok yukarılara taşıyacaktır. 

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

İhsan Çulhalık / İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı:

“Konut yatırımcılarının yüzde 10’u gurbetçi”

Gayrimenkul sektörü dünyanın en güvenli yatırım aracı. Ülkemiz için de hem çok büyük bir döviz girdisi sağlıyor, hem de cari açığın kapatılması için çok önemli. Bu nedenle yabancı gayrimenkul yatırımcılarının arazi, konut ve ticari alan yatırımı hangisi olursa olsun Türkiye’ye gelmesi çok büyük önem taşıyor. İç piyasada maliyetler nedeniyle konut fiyatlarının artmış olması ve kredi faizlerinin yüksekliği yerli yatırımcıyı beklemede tutuyor olsa da yabancı yatırımcı ve gurbetçilerin ilgisi sevindirici. Bizim ‘Ondörtüç Pendik’ projemize gelen taleplerde de gurbetçi yatırımcıların ağırlığı hissediliyor. Özellikle gurbetçilerin yurda giriş yaptığı dönemlerde gelecekle ilgili iyimser olmak gerçekçi bir tavır olur. Yabancı konut alıcıları artık konut yatırımı için daha fazla bütçe ayırıyor. Bize konut almak üzere gelen yatırımcıların yüzde 10’u gurbetçilerden oluşuyor diyebiliriz. 

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

Ömer Faruk Akbal / GİGDER Başkanı

ABD VATANDAŞLARI KONUT ALIMINDA AĞUSTOS'TA 8. SIRAYA YÜKSELDİ

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal, konuya ilişkin açıklamasında yabancıya satışın sürekli yükselen grafiğinin bu seneki hedef olan 50 binlik adede ulaşmaya giderek daha çok yaklaştırdığına dikkat çekerek, en çok konut satın alan ülkeler sıralamasında ABD'nin yakaladığı ivmenin altını çizdi. Akbal, dünyanın en çok göç alan ülkesi ABD'nin göç vermeye başladığına, ABD'lilerin Türkiye'den ev alımında Ağustos 2021'de 19. sıradan 8'inciliğe çıktığını belirtti.

Geçtiğimiz sene Ağustos ayında 58 adet olan ABD'lilerin aldığı ev sayısının bu sene 173'e ulaştığına ve 3'e katlandığına vurgu yapan Akbal, yüzde 198 artış olduğunu ifade etti.  Akbal, "Bu veri, bugün dünyada en çok göç alan ülkenin salgınla sınırları ne kadar aştığını, Türkiye'ye de göç verir hale geldiğini, ülkemizin iklimden sağlığa, eğitimden, turizm değerlerine kadar pek çok açıdan uluslararası gayrimenkul alımında ne kadar cezbedici olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Akbal, "İstanbul, Antalya,  Ankara  ve Mersin, sıralamada önde, fakat Yalova, Bursa ve İzmir'de adetsel bazda artış öne çıkıyor. Bugün Türkiye'de çok farklı coğrafyalar da giderek daha fazla ilgi görüyor. Bu da sektörümüz ve ülkemiz adına sevindirici." dedi.

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

"Döviz ve altın tasarrufları konuta yöneldi"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım,konuyla ilgili yaptığı açıklamada, demir ve çimento başta olmak üzere ham madde maliyetlerindeki yüksek belirli bir bölümünün satış fiyatlarını etkilediğini bir kısmının üreticilerce sübvanse edildiğini belirtti. Durbakayım, "Faizlerdeki ve konut satış fiyatlarındaki artışa rağmen talep hala canlı ve yılın en yüksek rakamı görüldü. Bu durum konuta talebin canlılığını gösteriyor." diye konuştu. 

Nazmi Durbakayım, "8 ayda gerçekleşen 801 bin 995 adetlik konut satışının büyük bölümü döviz ve altın gibi tasarruf araçlarından kanalize olan nakitlerle gerçekleştirildi. İpotekli satışların toplam satışlar içerisindeki payı, yüksek faizin etkisiyle yüzde 20 seviyelerinde kaldı" açıklamasında bulundu. 

Yabancıların konutta gözdesi Türkiye oldu!

"Talep yüksek faiz oranlarına rağmen canlı"

Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Akbal, Ağustos ayında diğer aylara göre en yüksek satış rakamına ulaşıldığına vurgu yaparak, Temmuz 2021'e göre 25 bin adet artış olduğunun altını çizdi. 

İlk 8 ayda yüzde 21'lik gerileme kaydedildiğine dikkat çeken Akbal, geçtiğimiz sene uygulanan tarihin en düşük faiz oranlı kredi kampanyasının bu düşüşte etkili olduğunu belirtti. Akbal, "Kredili satışlarda yüzde 70'e yakın düşüş görülüyor. Ağustostaki 141 bin adetlik satışın 114 bini banka kredisiz seçenekle gerçekleşti. Bu, ülkemizdeki konut talebinin yüksek faiz oranına rağmen canlı kaldığını ortaya koyuyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de evlilik, boşanma ve yeni eve çıkanlar sebebiylesenelik konut ihtiyacının minimum 700 bin olduğuna vurgu yapan Akbal, "Yüksek faize rağmen, tasarrufa dayalı, peşin veya şirketlerin finansmanı ile bir şekilde satışların devam ettiğini görüyoruz." dedi. 

 

2021 Ağustos'ta 141 bin 400 konut satıldı!

Türkiye'de yılın ilk 8 ayında 1.8 milyon gayrimenkul satıldı!

Yabancıya konut satışı 2021'in ilk 8 ayında rekor kırdı!


Geri Dön