09 / 05 / 2024

Yabancıların Türkiye'deki konutlara ilgisi 2023'te de tam gaz olacak!

Yabancıların Türkiye'deki konutlara ilgisi 2023'te de tam gaz olacak!

Türkiye'de geçtiğimiz sene yabancılara 67 bin 490 konut satıldığı belirlendi. Yabancıların Türkiye'deki konutlara ilgisi 2023'te de sürecek!



İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, konut satış rakamları ile ilgili yaptığı açıklamada, tarihi zirveye ulaşan yabancı yatırımcıya konut satışının toplam satış içindeki payının yüzde 4,5 seviyesine çıktığını belirtti. 

"Ancak ülkeye kazandırdığı döviz açısından daha büyük katma değer sağladığının altını çizmek gerekir" ifadelerini kullanan Nazmi Durbakayım, yine 2023 yılında yabancı satışlarının nitelikli yatırımcılara yapılması ile ilgili çalışmalar olacağını umut ettiklerini dile getirdi. 

Yabancıların Türkiye deki konutlara ilgisi 2023 te de tam gaz olacak!

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da geçtiğimiz sene yabancıya satış oranının yüzde 15,2 yükselerek 67 bin 490 olduğunu hatırlatarak, kur artışı sebebiyle  yabancı yatırımcı için fiyatların çok cazip olduğu bir yılı geride bıraktıklarına dikkat çekti. 

İlk yarının gayet iyi geçtiğine fakat ikinci 6 ayda yabancıya satışlarda istenilen rakamların alınamadığını dile getiren Özyurt,  iç piyasanın durgun olduğu bir dönemde yabancı yatırımcının yaptığı alımların sektörü ayakta tuttuğuna vurgu yaptı. 

Yabancıların Türkiye deki konutlara ilgisi 2023 te de tam gaz olacak!

Özyurt, gelişmiş ülkelere bakıldığında, doğrudan yatırımlarda en büyük payın gayrimenkul sektöründe olduğunun altını çizdi ve "Bu ülkelere gelen yatırımının yarısından fazlasının gayrimenkulle gerçekleştiğini görüyoruz. Yabancı yatırımcı lüks konut satın alıyor" diye konuştu. Özyurt, bugünkü satış rakamlarında yabancının katkısının yüksek olduğunu da belirtti. 

Helmann Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de küresel ticaret ve uluslararası doğrudan yatırımlarda yaşanan olumsuzlukların altını çizerek "Bu sıkıntılara rağmen uluslararası konut yatırımcılarının Türkiye'ye ilgisi sürüyor" ifadelerini kullandı. Rusya ve Ukrayna savaşının ardından her iki ülke vatandaşlarının da Türkiye'ye ilgisinin katlandığına vurgu yapan Özgün, burada özellikle Antalya'nın öne çıktığını, kentte yabancılara satılan konut adedinin yüzde 76,5 yükseldiğini dile getirdi. 

Özgün, uluslararası yatırımcıların Türk gayrimenkul ürünlerine ilgisinin 2023 yılında da devam edeceğini vurgulayarak, İstanbul ve Antalya'nın gözde kentler olacağının altını çizdi. 

Yabancıların Türkiye deki konutlara ilgisi 2023 te de tam gaz olacak!

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise yabancıya satışta 2022 hedefinin yaklaşık 70 bin olduğunu ancak bu rakamın aşılamadığına dikkat çekerek, fiyatlardaki artışın yabancı yatırımcıları da etkilediğinin altını çizdi. 

"Buna ek olarak, alınacak gayrimenkulün değerinin 250 bin dolardan 400 bin dolara yükseltilmesinin de bu durum üzerinde etkisi oldu. Ancak sektörümüzde önümüzdeki dönemde daha hareketli piyasa şartları oluşacağını tahmin ediyoruz" ifadelerine yer veren Bahadır, öYeni Evim programı kapsamında müteahhitler için Hazine destekli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansmana erişim imkanının da sunulduğunu, bunu da üreticiler için destek olacağını aktardı. 

Konut fiyat endeksi yüzde 174,3 arttı! İstanbul'da fiyatlar resmen uçtu!

Yabancıya konut satışında rekor kırıldı! Türkiye'deki konutlara akın ettiler! 

Konut satışları yerinde saydı: 2022'de 1 milyon 485 bin konut satıldı!


Geri Dön