29 / 04 / 2024

Yabancının AVM'deki payı yüzde 25'e inecek!

Yabancının AVM'deki payı yüzde 25'e inecek!

AVM'lerde 10 milyon metrekareyi aşan toplam kiralanabilir alanda yüzde 31 olan yabancı yatırımcı payının gelecek yıl yüzde 25'e kadar ineceği hesaplanıyor.



Eva Gayrimenkul Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yatırımın geri dönüş süresinin uzaması ve imar sorunlarının etkisini öne çıkarıyor. Türkiye'deki alışveriş merkezlerinde (AVM) yabancı yatırımcı oranı giderek azalıyor. Pazardaki yerli hâkimiyetinin gelecek yıldan itibaren yüzde 75'e yükseleceği öngörülüyor. 




Halihazırdaki 10 milyon 100 bin metrekarelik kiralanabilir alanın yüzde 31'inin yabancı yatırımcıya ait olduğunu belirten Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, gelecek yıl bu oranın yüzde 25'e kadar ineceğini belirtti. Akademetre işbirliğiyle hazırladıkları Türkiye AVM Potansiyel Analizi'ne göre, mevcut AVM'lerin yüzde 25'ine sahip olan yabancı yatırımcının yüzde 6 oranında da yerlilerle ortaklığı bulunduğunu kaydeden Yazıcı, "Yani toplam kiralanabilir alanın yüzde 31'inde yabancı sahip veya hissedar var. Bu da 3'te l'e denk geliyor. Ancak burada trend aşağı yönlü. 1-2 yıl içinde tamamlanacağı açıklanan yeni yatırımlara bakınca yabancı payının bu sürede yüzde 25'e, yani 4'te l'e kadar ineceği hesaplanıyor" dedi. 




'ÇOK CANI YANAN OLDU' 

Türkiye'de AVM yatırımının genellikle Avrupalı yatırımcı ve fonlar tarafından tercih edildiğini hatırlatan Yazıcı, şöyle devam etti: "Yabancı yatırımcı burada uzun yıllar iş yapmaya çalıştı ve çok canı yananlar oldu. Türkiye, özellikle imar açısından kolay bir ülke değil. Aldığınız arsanın aniden imarı değişebiliyor; kazanılmış hak kullanımı pek söz konusu değil. Başlayan yatırımlarda sorunlar çıkması yatırımcıyı ürküttü. Yerli ortak olmadan hemen hemen hiçbiri iş yapmak istemiyor. l Geliştirici olmak yerine satın almayı tercih edenler de yüksek beklentilerle karşılaşıyor." AVM yatırımlarında geri dönüş süresinin Avrupa ile yarışır hale geldiğine dikkat çeken Yazıcı, "Bu süre birkaç yıl öncesine kadar çok daha kısayken 11-12 yıla geldi. Avrupa ile makas yüzde 20'ye kadar daraldı" dedi. Önümüzdeki dönemde bazı fonların büyük AVM'lerden çıkış yapabileceğini kaydeden Yazıcı, hacim yüksek olduğu için satışın da çok kolay gerçekleşmeyeceğini ifade etti. 




'66 PROJENİN EN FAZLA 25'İ TAMAMLANIR' 

10 milyon metrekarelik toplam kiralanabilir alanın yüzde 50'sinin İstanbul ve Ankara'da bulunduğunu hatırlatan Cansel Turgut Yazıcı, buna rağmen bu iki kentin de hâlâ ihtiyaca göre yapılandırılacak projelere yönelik potansiyel barındırdığına dikkat çekti. Mayıs 2015 itibarıyla Türkiye'de 349 AVM bulunduğunu söyleyen Yazıcı, "Bu yıl için 66 yeni AVM açılacağı deklare edilmişti. Bunların en fazla 25'inin k tamamlanacağını öngörüyoruz" dedi. 




Habertürk - Menekşe Ataselim


Geri Dön