29 / 04 / 2024

Yabancıya ev satana ihracat desteği geliyor!

Yabancıya ev satana ihracat desteği geliyor!

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yabancıya konut satışını konut ihracatı olarak gördüklerini belirterek konut satışının artırılması için fuar, tanıtım ve pazarlama desteği vereceklerini söyledi...



Ekonomi Bakanı Zeybekci, yabancıya konut satışını konut ihracatı olarak gördüklerini belirterek konut satışının artırılması için fuar, tanıtım ve pazarlama desteği vereceklerini söyledi. Zeybekci, müteahhitlik sektörünün finansman sorunu için de Kalkınma Bankası benzeri bir banka kurulmasını önerdi 


Engineering News Record (ENR) tarafından belirlenen "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde; Türkiye 42 firma ile yer aldı. Türkiye, Çin'den sonra ikinci oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile dün 42 müteahhitlik firmasına ödülleri verildi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törende yaptığı konuşmasında, müteahhitlik sektörüne yönelik şu mesajları verdi: 


KONUT İHRACATINA DESTEK: 

Konut sektörünü en önemli ihracat kalemlerinden birisi olarak görüyoruz. Türkiye de Londra ve Barcelona gibi bir noktaya gelebilir. Türk konut sektörü bir marka ancak tanıtım ve pazarlama yapılmalı. İkametgâh ve vatandaşlık hakları gibi yöntemlerle sektör desteklenmeli. 4 milyar dolarlık gayrimenkul satıldı. Firmalara yurtdışı fuarlara katılım, tanıtım ve pazarlama desteği vereceğiz. 


FASONCU OLDUNUZ: 

Firmalarımız 7 bin 713 proje ile 301.2 milyar dolarlık proje üstlendi. 2014'te 22.8 milyar dolarlık iş alındı. Sektör bugüne kadar fasoncu olarak başarılara imza attı. Artık fasoncu değil, projesini ortaya koyan müteahhitlik sektörü zamanı geldi. 


ÖZEL BANKA: 

Yeni finansman mekanizmaları ile yurtdışı projelere kaynak yaratılmalı. Bankalar belli maliyetlerin altında kredi sağlamıyor. Yurtdışı projeleri finanse edecek yeni bir Kalkınma Bankası modeli için çalışma başlatmalıyız. Bunu Cumhurbaşkanı'na arz ettim. 'Sonuna kadar destekleriz' dedi. 

Hükümet olarak her türlü desteğe hazırız. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan artık insanca çalışma şartlarına sahip olmayan, iş sağlığı ve güvenliği standartlarına uygun olmayan hiçbir işyeri görmek istemediğini belirtti. Erdoğan'ın verdiği diğer mesajlar şöyle: 


'TURİST' DİYORLAR: 

Bu ödül törenine en son 2010'da katılmıştım. O zaman 33 firma ödül almıştı. Şimdi 42'ye çıktı. Önümüzdeki dönemde bu sayıyı artırın. 40 milyon doların altında olan ortalama proje bedeli 82 milyon dolara çıktı. Yaptığımız işlerin yüzde 98'i bağımsız devletler, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinde. Bize, 'o ülkelerde ne işiniz var?' diye sataşıyorlar. Kolombiya, Meksika ve Küba gezimizde müteahhitler de bizimleydi. Güney Amerika'da müteahhitlik sektöründe müthiş bir potansiyel var. Bizim oraya turistik seyahat yaptığımız iddia ediliyor. Kendileri sadece o amaçla yurtdışına çıkıyor olabilir. Ama biz ülkeye nasıl fayda sağlarız diye bakıyoruz. 1800'lü yıllarda Güney Amerika'ya göç etmiş yüz binlerce kardeşimiz var. 


BEKÇİ YAPMAZSINIZ: 

Terleyen Cumhurbaşkanı olacağımı söylediğimde buna karşı çıktılar. Yahu oturarak başarı sağlanır mı? Size, dünyanın en iyisi olan şirketlere soruyorum: Oturarak mı dünya ikincisi oldunuz. Sizlerin güvenip şantiyelerinize bekçi olarak bile almayacağınız kişilere millet niye itibar etsin. 

Etmiyor zaten. Dünyada gidilmemiş ülke, el atılmamış iş bırakmayacağız. 


MÜTEAHHİT, FON VE HİBE DESTEĞİ İSTEDİ

Türk Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Mithat Yenigün müteahhit ve müşavirlik firmalarının finansman sorununun çözülmesi için kapsamlı hibe teşviki isterken, "Örneğin Irak'ın yeni baraj veya sulama planlamasını, Libya'nın ulaşım master planını, Cezayir'in turizm master planını Türk müşavirlik firmalarına hazırlatıp hibe edebiliriz" dedi. Yenigün, Türk müteahhitlere fon için hükümetin çalışma 


TEK KADIN MÜTEAHHİT DE ÖDÜL ALDI 

Dünyanın en iyileri arasında yer alan müteahhitlik firmalarına ödülleri^ Erdoğan tarafından verildi. Listenin ilk sırasında Enka yer aldı. 28. sırada ise tek kadın müteahhit METAG'ın Başkanı Fethiye Sibel Kerimoğlu vardı. 


Habertürk


Geri Dön