28 / 12 / 2024

Yabancıya konut satışı sektöre can suyu oluyor!

Yabancıya konut satışı sektöre can suyu oluyor!

Dubai’deki Cityscape Global’e katılan Bakan Özhaseki, yabancıya satışın ekonomiye tehdit değil can suyu olduğunu belirterek, “Birçok ülke gayrimenkul satmak için çırpınıyor. Adeta yarışıyorlar. Biz de bu konuda gayret içindeyiz” dedi



Dubai’de düzenlenen gayrimenkul fuarı Cityscape Global’i ikinci gününde Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ziyaret etti. Fuarda yer alan Türk firmalarının stantlarını ziyaret eden Bakan Özhaseki, hem fuarı değerlendirdi hem de yabancıya satış konusunda açıklamalarda bulundu.


Mütekabiliyet yasası sonrası Türkiye’den taşınmaz satın alabilen ülke sayısının 183’e çıktığını ifade eden Bakan Özhaseki, 2012’den bu yana yabancıya yapılan satış rakamlarını açıkladı. Özhaseki, “Gayrimenkul alan yabancı uyruklu kişi sayısı 160 bin civarı oldu ve toplam 77 bin 150 taşınmaz satıldı. Zaman zaman toprağımızı satıyoruz diye yorumlar yapılıyor. Ancak bizim yabancıya satış oranımız yüzde 1 bile değil. Dolayısıyla ortada tehlike oluşturacak bir durum yok hatta ekonomiye can suyu oluyor. Diğer taraftan birçok ülke gayrimenkul satmak için çırpınıyor. Adeta yarışıyorlar. Biz de bu konuda gayret içindeyiz” diye konuştu. 


Vatandaşlık talebi


Bakan Özhaseki, Türkiye’den 2012 sonrası konut alan 160 bin kişinin 32 bin 300’ünün Körfez ülkelerinden olduğunu ilk sırada Irak vatandaşlarının yer aldığını belirtti.


Yabancılar tarafından en çok talep gören şehirleri İstanbul, Yalova, Bursa, Antalya ve Sakarya olarak sıralayan Bakan Özhaseki, “Özellikle yeşilin ve suyun olduğu yerler ilgi görüyor. Bu arada konut alana vatandaşlık verilmesi sonrası vatandaşlığa müracat edenlerin sayısında da önemli artış var. Artık Türkiye’ye ilgi var, biz de bunu teşvik ediyoruz” diye konuştu.


Bu arada, sektör kulislerinde yabancıya vatandaşlık için belirlenen 1 milyon doların düşürülebileceği konuşuluyor.


‘Kentsel dönüşüm’ tabiri rafa kalkıyor


Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu tekrar hatırlatan Bakan Özhaseki, büyük bir hazırlık içerisinde olduklarını söyledi. Özhaseki, “Bu konuda hazırlanan yasa taslağını Bakanlar Kurulu’na sunduk. Önümüzdeki günlerde yasalaşacak” dedi. Yeni yasa taslağı hakkında bilgi veren Özhaseki, uzun süredir ‘kentsel dönüşüm’ adıyla anılan dönüşüm kavramının kötü bir intiba yarattığını ve artık ‘rantsal dönüşüm’ olarak anıldığını dile getirerek, “Bunun için artık bu tanımlamayı rafa kaldırıyoruz. Yeni yasayı da ‘Depreme Hazırlık Yasası’ olarak tanımlıyoruz” diye konuştu.


Bakan Özhaseki, yasa kapsamında İstanbul’da ‘rezerv alanlarda, alan bazlı dönüşüm’ uygulamaya başlayacaklarına dikkat çekerek, İstanbul’da rezerv alan için 25 milyon metrekare ayırdıklarını ifade etti. Özhaseki, dönüşümün Avrupa yakasındaki en riskli yerlerden başlayacağını ve ilk etapta sahillerin ele alınacağını söyledi.


Ticari etkisi yok


Körfez ülkeleri arasındaki krizin sorulması üzerine Bakan Özhaseki, Birleşik Arap Emirlikleri ile geçen yıl 9.1 milyar dolar olan ticaret hacminin bu yıl ilk 6 ayında 8.7 milyar dolarlık rekor bir rakama ulaştığını belirtti. Özhaseki, “Körfez’de taraf değil, arabulucuyuz. Körfez’den iyi bir rüzgar esiyor. Ticari etki yok, yaşananlar psikolojik” dedi. Özhaseki, Türk müteahhitlik firmalarının Körfez’de etkili olduğunu belirterek, geçen yıl firmaların bölgede 9.7 milyar dolarlık iş üstlendiğini kaydetti.


İtirazları konuşacağız


Bakan Özhaseki, 1 Ekim‘de yürürlüğe girecek yeni imar yönetmeliğine gelen itirazlara ilişkin şunları söyledi: “Gayrimenkul sektörü cephesinden bakanlığa yeni istekler var. Çarşamba günü Ankara’da bir araya geleceğiz. Emsal dışı alan kullanımı konusunda tavizimiz yok, ancak haklı oldukları bazı maddeleri konuşacağız” dedi. 


Vatan / Meltem KARA 



Geri Dön