Yabancıya konut satışında Dubai korkusu!
Gayrimenkul uzmanı Haluk Sur, yabancı yatırımcı çeken en önemli sektörlerin başında gayrimenkul sektörünün geldiğini belirterek, Dubai'nin yaşadığı "kartopu etkisi"nden söz etti, uyardı. İşte Sur'un açıklamaları...
Son yıllarda yabancılar Türkiye'deki konut satışında önemli rol oynuyor. Gelişmeyi değerlendiren Gayrimenkul Uzmam Haluk Sur, mütekabiliyet yasası sonrası son bir senede giderek artan bir yabancı ilgisi olduğunu vurguladı. Özellikle Orta Doğu ülkelerinden Körfez Bölgesi ve Rusya, Ukrayna gibi kuzey ülkelerinden ayrıca Orta Asya Cumhuriyetlerinden ilginin yoğun olduğunu belirten Sur, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın Türkiye'deki konut alımlarında başı çektiğini duyurdu. Sur, son verilere göre Türkiye'de ayda yaklaşık 2 bin konutun yabancıya satıldığına işaret ederek, "Aylık bazda 2 binlere varan yabancıya konut satışının yaşandığı bir ortamdayız. Geçtiğimiz Ocak, Şubat, Mart ve Nisan dönemlerine baktığımızda her ay giderek artan; Nisan itibariyle 1.900'lere varan, Mayıs'la birlikte ise 1.900'leri aşan bir satış söz konusu. Bu yıllık bazda yaklaşık 2425 bin konuta tekabül eder ki 2013 senesinde 3.6 milyar dolarlık dış satım, geçen sene 4.6 milyar doları geçti. Böyle giderse bu yıl beklentisinin 5 milyar doları rahatlıkla aşacağını öngörüyoruz" diye konuştu.
Dubai'de yaşanan kartopu etkisi çarpabilir
Haluk Sur, yılda 600 bin konutun üretildiği Türkiye'de 25 bin konutun yabancıya satılmasının azımsanmayacak bir rakam olduğunu belirtti. Ancak Haluk Sur, yabancıya konut satışında aşırı talep ve fiyattaki hızlı iniş çıkışa dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyararak, Dubai örneğini verdi. Sur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yabancıya konut satışında kartopu etkisinden korunmak için mümkün mertebe kullanıcıya konut satılmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yoksa Türidye'de konutun metrekaresini 3 bin dolara alan 4 bin dolara satsın, 4 bin dolara alan 6 bin dolara satsın, 6 bin dolara alan 8 bin dolara satsın gibi kartopu etkisiyle giderek büyüyen bir yapının oluşması risklidir. Dubai bunu yaşadı ve faturasını acı ödedi. 2008'den beri hala kendisini toparlamaya çalışıyor. Yatırımcı geliyor demek başka, kalıcı yatırımcı gelmesi başka."
Yeni Mesaj