Yabancıya konut satışında 'golden visa' ve yüzde 1 fon payı önerisi! Gayrimenkulde 2025 ve 2026 yılları önemli!
Mars Türkiye kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, gayrimenkul sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve yabancıya konut satışına da değindi. İşte Hakan Bucak'ın sektörle ilgili önemli açıklamaları...
Mars Türkiye, 2018'de “Gayrimenkul satışı bir orkestrasyon işidir. Bu orkestrada satış, pazarlama, PR, markalama, müşteri deneyimi, CRM, acente yönetimi, satış sonrası hizmetler bütündür” yaklaşımını benimseyerek yola çıktı.
Ekonomimcom köşe yazarı Didem Eryar Ünlü, bugünkü köşesinde, Mars Türkiye'nin faaliyetlerini ve Mars Türkiye kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak'ın gayrimenkul sektörü ile ilgili açıklamalarını kaleme aldı.
Mars Türkiye kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, şirket olarak gayrimenkul sektöründe bir güç merkezi, güven merkezi ve çözüm merkezi olmayı ve hizmet ekosistemine dönüşmeyi hedeflediklerini söyledi.
Mars Türkiye kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, "Gayrimenkul geliştiricisinin, inşaat şirketinin vakıf olmadığı ama kendini geliştirmek istediği bir alanı seçtik. Bu alan; yabancıya gayrimenkul satış sistemini kurmak ve yönetmekti" ifadelerine yer verdiği açıklamasında yabancıya gayrimenkul satış ve pazarlama sisteminde yaklaşık 40 farklı ülkeyle, Türkiye içinde de yaklaşık 4 bine yakın gayrimenkul acentesi ile çalıştıklarını belirtti.
Toplamda, İstanbul ve Bodrum’da 35 gayrimenkul projesinin yabancıya satış ve pazarlama sistemini yönettiklerinin altını çizen Hakan Bucak, "Sadece satış ve pazarlama değil, geliştiricilerin insan kaynakları sisteminden, dijital dönüşüm süreçlerine de dahil olmaya ve 360 derece hizmet sunmaya başladık" açıklamasında bulundu.
2025 VE 2026 YILLARI GAYRİMENKUL İÇİN ÖNEMLİ
Mars Türkiye kurucusu ve CEO’su Hakan Bucak, global pazarın bugün Türkiye’nin yaşam ve yatırım değerini keşfettiğinin altını çizdi.
Konuya ilişkin "Biz önceden turizm ve gayrimenkul anlamında 10-15 ülkeye hitap eden bir ülkeydik; bugün 130 ülkenin vatandaşı ya tatile ya yatırım yapmaya geliyor. Gayrimenkulde şu anda satanın ve alanın az olduğu bir dönemdeyiz" açıklamasını yapan Hakan Bucak, arzın arttığı ve talebin düştüğü bir döneme doğru gidildiğini söyledi.
Haziran 2024'e kadar gayrimenkul sektöründeki duraklamanın süreceğini düşündüğüne dikkat çeken Bucak, "2024 Haziran’dan, 2025 Ocak ayına kadar toparlanma sinyalleri gözlemleyeceğiz. Faiz yarın yüzde on düşürülürse, gayrimenkul sektörüne tekrar talep çok yükselir" diye konuştu.
Bucak, 2025 yılında yerli pazar için iyi bir dönem beklediğine vurgu yaptı ve 2026'ta da yabancı yatırımcının geri döneceğini dile getirdi.
VATANDAŞLIKTAN ÖNCE ‘GOLDEN VISA’ UYGULAMASI YAPALIM
"400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılar, doğrudan Türk vatandaşlığına başvurma hakkı kazanıyor. Bunun yerine beş sene “golden visa” verebiliriz diyen Hakan Bucak, şartların zorlaştırılabileceğine, Türkiye’de 2017’den bu yana gayrimenkul vasıtasıyla vatandaş olmuş kişi sayısınin 35 bin 500 olduğuna vurgu yaptı.
Bucak, gayrimenkul sektörüne yönelik ‘pasaport tüccarlığı” algısının oluştuğunu belirtti ve "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ‘Bir gayrimenkul projesinde yüzde 30’a kadar yabancıya satış yapılabilir. Ülke olarak bu yıl 25 bin gayrimenkul aracılığıyla vatandaşlık kotası açtık’ denebilirdi" açıklamasında bulundu.
"Yabancı yatırımcının Türkiye’ye yatırım iştahı kayboldu. Türkiye’ye yönelik yabancı yatırımı artırmanın yolu ‘Go Turikey’ gibi bir oluşum kurmaktan geçiyor" ifadelerine yer veren Hakan Bucak, bürokrasinin hakim olduğu gayrimenkul yatırımı sektörüne özel bir iletişim platformunun kurulması gerektiğinin, Türkiye’de devlet olarak yabancı yatırımcıya güven vermek için tüm gayrimenkul sektörünün lisanslanmasının, uluslararası brokerlik sistemini getirilerek uluslararası brokerlerin de Türkiye’deki bir üniversite ile akreditasyon kurup sertifika sistemine bağlanması gerektiğinin altını çizdi.
GAYRİMENKUL ALIMLARINDA YABANCIDAN YÜZDE 1'LİK KENTSEL DÖNÜŞÜM FON PAYI ALINABİLİR
Hakan Bucak, yaptığı açıklamasında "Türkiye’de yabancıya satılan konut sayısı 67 bin. Her bir tapuyu 250 bin dolardan hesaplarsak, 12 milyar dolara geliyor. Bunun yüzde biri 120 milyon dolar eder. Bu para ile kentsel dönüşüm fonu kurulabilir" ifadelerini kullandı ve tüm gayrimenkul alımlarında yabancıdan yüzde bir kentsel dönüşüm fon payı alınabileceği önerisini gündeme getirdi.
"120 milyon dolar bu paraya bugün 240 bin metrekare inşaat üretebilirsiniz. 240 bin metrekare 50 metrekareden yaklaşık 5 bin konut eder" diye konuşan Hakan Bucak, ya da vatandaşlık harcı diye bir şey çıkarılabileceğine ve her vatandaşlığa başvuran kişinin 30 bin dolar vatandaşlık harcı ödeyebileceğine vurgu yaptı.
O ilçede emlak vergisi borçları resmen siliniyor!
Akfen GYO BİST Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil oluyor!